У Словаччині можуть перестати підтримувати Україну: що відбувається

У четвер, 15 грудня, парламент Словаччини проголосував за вотум недовіри правоцентристському уряду, який підтримує Україну.

У Словаччині можуть перестати підтримувати Україну
У Словаччині можуть перестати підтримувати Україну

78 зі 150 словацьких парламентарів проголосували за вотум недовіри чинному уряду країни. Проте, пояснює видання, це не означає негайної зміни уряду: прем'єр-міністр Едуард Хегер подасть президентові країни Зузані Чапутовій заяву про відставку. Президентка може оголосити позачергові парламентські вибори, за підсумками яких буде сформовано новий кабінет міністрів.

До цього уряд продовжуватиме виконувати свої функції з обмеженими повноваженнями. Чергові вибори мали б відбутися у 2024 році. Він втратив підтримку більшості у вересні, коли з правлячої коаліції вийшла лібертаріанська партія SaS.

Підтримка України Словаччиною може похитнутися, якщо на дострокових виборах перемогу отримає ліва опозиція, що постійно критикує надання військової допомоги, яку передає Словаччина Україні. Саме вона лідирує згідно з даними соціологічних опитувань.

Нагадаємо, що США розглядають розширення своєї воєнної підтримки Україні, оскільки Київ стурбований тим, що росія може знову спробувати захопити столицю вже в січні.