Україна готується до наступу росії з півночі, — командувач ОК Південь

Командувач військами Оперативного командування «Південь» генерал-майор Андрій Ковальчук переконаний, що Україна у 2023 році звільнить Крим і переможе у війні з росією.

Андрій Ковальчук
Андрій Ковальчук

«Хотів би і раніше, щоб у цьому році ми поставили крапку на всіх питаннях. Але я вірю, що у наступному році ми все-таки доведемо усе до логічного завершення і переможемо», — наголосив Ковальчук в інтерв'ю британському телеканалу Sky News.

Він уточнив, що перемога України означатиме звільнення усіх територій, окупованих росією, у тому числі й Криму.

Разом з тим Ковальчук попередив, що найжорсткіші бої цієї війни ще попереду.

За його словами, Збройні сили Україні потребуватимуть від західних союзників більше летальної зброї, у том числі касетних боєприпасів.

Також, як зауважив Ковальчук, Україні необхідне наступальне озброєння.

«Ми потребуємо танків і літаків. Ми також потребуємо надійної системи протиповітряної оборони, яка принаймні буде ефективною на 95%», — наголосив Ковальчук.

Крім того, він прокоментував припущення, що на річницю повномасштабного вторгнення в Україну — 24 лютого 2023 року — російська армія знову може спробувати атакувати Україну з півночі, сходу і півдня одночасно.

«Так, ми передбачаємо такі варіанти, такі сценарії і, звичайно, готуємося. Вони можуть піти і з білорусі, можуть підготуватися піти, можливо, наприкінці лютого, можливо, пізніше», — сказав Ковальчук.

За словами генерал-майора, президент російської федерації володимир путін може зрештою віддати наказ, аби мільйон російських солдатів відправились на війну проти України.

«Я думаю, щопПутін це обдумує, і такий варіант ми не можемо відкидати. Тобто, ми маємо до цього бути готові», — заявив Ковальчук.

Відповідаючи на запитання, чи зможуть Сили оборони Україні дати відповідь на таку ситуацію, він відповів: «Однозначно так».

«Сьогодні має бути чітка позиція наших партнерів — наша і наших партнерів про те, що якщо путін дозволить собі повну мобілізацію, то партнери (повинні бути — УНІАН) готові надати усі сили і засоби для зупинення вже не 300-тисячної армії, а мільйонної армії», — наголосив Ковальчук.

Водночас представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов наголосив, що на сьогодні росія не готова до нового повномасштабного наступу.