Папа Франциск заявив, що написав заяву про відставку

Папа Римський Франциск, якому в суботу, 17 грудня, виповнилось 86 років, після свого обрання в 2013 році підписав заяву про звільнення, яка буде використана, якщо серйозні та постійні проблеми зі здоров’ям унеможливлять виконання його обов’язків.

Папа Римський Франциск
Папа Римський Франциск

Про це він розповів у недільному інтерв’ю іспанській газеті ABC.

Франциск додав, що передав листа тодішньому держсекретарю Ватикану кардиналу Тарчізіо Бертоне, який залишався на посаді з часів попереднього папства Бенедикта XVI близько шести місяців після обрання Франциска 13 березня 2013 року.

«Ця заява є. Я не знаю, кому кардинал Бертоне, можливо, передав її, однак я віддав папери саме йому, коли він був держсекретарем», — сказав Франциск, додавши, що він вперше говорить про це публічно.

«Зараз хтось піде просити це у Бертоне: „Дайте мені папірець!“ (сміється). Ймовірно, він передав його кардиналу П’єтро Пароліну, новому держсекретареві», — додав він.

Він припустив, що Папа Павло VI (1963−1978) і Папа Пій XII (1939−1958) підписували подібні заяви про відставку, однак обидва вони померли під час перебування на посаді.

Понтифік неодноразово заявляв, що піде у відставку у разі, якщо здоров’я завадить йому керувати Римо-католицькою церквою, яка налічує 1,3 мільярда членів. Попередній очільник Ватикану, Бенедикт XVI, пішов у відставку в 2013 році. Це була перша відставка папи за шість століть.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск закликав віруючих менше витрачати на Різдво, а жертвувати українцям.


Джерело: ABC