Косово заборонило в’їзд сербському патріарху, той шокований

Влада Косова заборонила в’їзд сербському патріарху Порфирію, який збирався відвідати Печську патріархію, яка знаходиться на території частково визнаної країни.

«Святійший Патріарх Сербський Порфирій з подивом сприйняв звістку про те, що влада в Пріштіні сьогодні заборонила йому поїздку до Печської Патріархії, яка є першою і багатовіковою резиденцією Сербської Православної Церкви і монастирем, ігуменом, тобто старцем якого є Патріарх, напередодні великого свята Різдва Христового, яке святкує весь християнський світ» — йдеться у повідомленні.

Патріарх Порфирій не відмовляється від свого наміру служити богослужіння в Печській Патріархії і очікує, що це «вкрай дискримінаційне рішення буде скасовано і що буде припинено попрання прав людини і релігійних свобод православних сербів, які проживають в Краї, на землі своїх предків, де сербський народ проживав безперервно протягом щонайменше півтори тисячі років».

Це рішення косовської влади може загострити і без того напружені стосунки з Белградом.

Останнє загострення в Косові почалось після того, як просербська партія оголосила бойкот органам влади в чотирьох північних муніципалітетах. Після цього в муніципалітети зайшли косовські поліцейські, й там були призначені повторні вибори.

Нагадаємо, що під кордоном почали збиратися обурені серби. Схоже, для Сербії настав момент істини: якщо вона продовжить піднімати градус протистояння з Косово і з НАТО, то надовго може забути про інтеграцію до європейської спільноти.

Рекомендовані публікації