російські пропагандисти брешуть, що ЄС вчиняє військові злочини в Україні

Прокремлівські ЗМІ стверджують, що створення трибуналу «розходиться зі Статутом ООН», а у світової спільноти «відсутня доказова база» злочинів рф проти України.

російські пропагандисти брешуть, що ЄС вчиняє військові злочини в Україні
російські пропагандисти брешуть, що ЄС вчиняє військові злочини в Україні

Насправді, створення органу, який розслідує злочини держави-агресора, не суперечить Статуту ООН. А ось напад на суверенну країну, окупація територій та проведення незаконних «референдумів» під дулами автоматів — пряме порушення Статуту ООН росією.

ЄС не вчиняв жодних протиправних дій проти України та її громадян. На відміу від рф, чиї злочини проти України почали розслідувати ще у 2014-му, зазначили журналісти фактчекінгового проєкту StopFake.

Після широкомасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого прокурор Міжнародного кримінального суду оголосив, що вимагатиме дозволу на початок нового розслідування в Україні.

Наразі в Україні працює найбільша в історії група експертів МКС: у травні до країни направили групу з 42 слідчих, судових експертів та допоміжного персоналу.

Згідно з їх висновками, російські збройні сили несуть відповідальність за переважну більшість воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, вчинених в Україні.

Нагадаємо, що кількість загиблих внаслідок удару ракетою по житловому будинку у Кривому Розі у п’ятницю, 16 грудня, зросла до 5 осіб.

Рекомендовані публікації