Перші партії жіночої військової форми вже надійшли до кількох бригад

Перші партії жіночої військової форми та білизни вже надійшли до декількох бригад на тестування.

Жінки в ЗСУ
Жінки в ЗСУ

Про це повідомив очільник українського оборонного відомства Олексій Резніков.

За його словами, спільно з волонтерами виготовлено два варіанти костюма та спідньої білизни для військовослужбовиць, які будуть досліджені під час експериментального носіння у військових частинах. Також буде досліджено існуючу модель польового костюму, шляхом його розукомплектування та надання захисницям кітелю та штанів різної розмірної сітки.

Після тестування форми і отримання від зауважень та побажань, екземпляри будуть доопрацьовані виробником. Після цього будуть внесені зміни до наказу Міноборони «Про затвердження Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України та ліцеїстами військових ліцеїв».

Поряд з цим триває робота з вивчення можливості застосування тканини з еластаном. Ця тканина дозволяє за рахунок своїх властивостей та з урахуванням антропометрії жіночої фігури припасувати їх відповідно до потреб військовослужбовиць.

Крім того, у січні міністерство планує розпочати роботу щодо впровадження для військовослужбовиць окремого типу черевиків з високими берцями.

Те саме стосується і бронежилетів з урахуванням антропологічних властивостей. Експериментальний зразок такого бронежилету вже розроблений вітчизняними виробниками: з засобами для перерозподілу навантаження тощо. Після завершення циклу випробувань згідно визначених процедур він піде у війська.

Також міністерство має намір розпочати роботу щодо забезпечення формою вагітних військовослужбовиць.

Міністр уточнив, що наразі у ЗСУ служать 41 тисяча жінок, ще близько 19 тисяч — є цивільними працівницями, які працюють задля потреб армії. Безпосередньо у бойових діях бере участь близько 5 тисяч жінок.

Нагадаємо, Литва вже відправила першу партію теплих светрів і термокомплектів для українських військових.