Експерт прокоментував концентрацію ресурсів, повноважень та впливів в руках Андрія Єрмака

В Україні неможливий повноцінний авторитарний режим. Адже багато груп впливу невілює імпульс, який буде йти від голови ОП Андрія Єрмака.

Андрій Єрмак
Андрій Єрмак

Про це під час ефіру на i-ua.tv повідомив політолог Віталій Кулик.

«В Україні неможливий повноцінний авторитарний режим. В коді сучасної української нації є дике поле. Це унеможливлює формування монолітної фашистської диктатури з однією національною ідеєю. Адже це не сприймає більшість населення. У українців немає бажання йти за лідером, в якого вони інвестували свої очікування. Крім того, Конституція стоїть на шляху втримання формування автократії в Україні», — каже експерт.

За його словами, в країні може бути сформовано олігархічний режим. Також у нас можливі популістські режими, але вони недовготривалі.

«В Україні неможлива класична автократія. Проте в політичного суспільства є спокуса увійти в цю автократію. Вони цією спокусою користуються ухвалюючи відповідні закони. Проте ці закони виконуються лише на 10−15%. Також багато говорять про те, що голова Офісу Президента Андрій Єрмак сконцентрував в своїх руках максимум ресурсів, повноважень та впливів на всі інституції в державі. Формально це так. Але насправді, навіть СБУ не є повністю підконтрольною Єрмаку. Крім того, багато груп впливу невілює імпульс, який буде йти від Єрмака. Саме тому автократія в Україні малоймовірна. А будь-які спроби побудувати автократії в новій історії України закінчуються її зносом», — резюмує експерт.