Влада після перемоги хоче створити баланс взаємодії з олігархічними групами — експерт

Чи залишиться в Україні олігархічний прошарок залежить від того, який напрямок ми оберемо. Нинішня влада хоче створити баланс взаємодії з олігархічними групами.

Влада після перемоги хоче створити баланс взаємодії з олігархічними групами
Влада після перемоги хоче створити баланс взаємодії з олігархічними групами

Про це під час ефіру на i-ua.tv повідомив політолог Віталій Кулик.

«Чи залишиться в Україні олігархічний прошарок залежить від того, який напрямок ми оберемо. Якщо відбудову, то можемо повернутися до циклу олігархічних основ. Коли монополії знову відчують свою силу, олігархи знову почнуть ухвалювати політичні рішення та повернуться до контролю над медіа. Тобто олігархи почнуть контролювати медійний простір та відповідно впливати на формування політичних проєктів. Якщо ж ми підемо шляхом побудови, то це зовсім інша справа. До речі, зараз ці елементи ми спостерігаємо, як обвалюються імперії, які існували раніше в хімічній промисловості, агрокомплексі, як люди самостійно починають забезпечувати себе енергетикою, руйнуючи схеми ДТЕК та інших монополістів. Сподіваюся, що після перемоги ці здобутки будуть продовжені. Люди будуть намагатися перейти на формування власних домогосподарств та зменшать споживання та залежність від центральних мереж. Це також буде руйнувати олігархіноміку в перспективі», — каже експерт.

За його словами, нинішня влада намагається провести не деолігархізацію, більше перерозподілу сфер впливу від одного олігарха до іншого. Або ж зменшити кількість олігархів, проте не знищити.

«Нинішня влада після перемоги сподівається створити баланс взаємодії з олігархічними групами. Насправді після перемоги треба зачистити та прибрати олігархів, як гравців в політичному процесі. Зараз ми просто приймаємо закон який не дозволяє безпосередньо політику — олігарху контролювати ЗМІ. Ми використовуємо точкові закони замість ефективних механізмів. Краща боротьба з олігархами — прозорий механізм АМКУ, а не ухвалення законів по конкретно взятому олігарху», — резюмує експерт.

Раніше експерт прокоментував концентрацію ресурсів, повноважень та впливів в руках Андрія Єрмака.

Рекомендовані публікації