Скандал з нардепами ОПЗЖ: стало відомо, чи залишаться вони у Верховній Раді

Партії «Батьківщина» і «Слуга народу» хочуть позбавити нардепів від забороненої партії ОПЗЖ у конституційний спосіб, щоб ті не змогли оскаржити рішення через суд.

Скандал з нардепами ОПЗЖ
Скандал з нардепами ОПЗЖ

Заяви обох політсил зводяться до того, що вони виступають виключно за правові і конституційні способи боротьби проти заборонених партій. Наразі згідно до Конституції немає достатніх підстав для позбавлення нардепів ОПЗЖ мандатів.

«Батьківщина» виступає за позбавлення мандатів народних депутатів від ОПЗЖ (читай «Партії регіонів») у будь-який конституційний спосіб…

Фракція «Батьківщина» підтримає будь-який конституційний законопроєкт, покликаний відновити справедливість та реалізувати запит суспільства на очищення влади від колаборантів".

Притягнення до відповідальності всіх проросійських політиків, причетних до розпалювання війни, та їхнє подальше покарання за скоєні злочини повинні мати серйозні юридичні підстави, які не викликатимуть сумнівів, вважають у фракції політичної партії «Слуга народу».

«Фракція політичної партії „Слуга народу“ послідовно виступає за притягнення до юридичної та політичної відповідальності усіх проросійських політиків, які причетні до розпалювання війни, розповсюдження ворожої пропаганди, колабораціонізму та підтримки держави-агресора. Від початку повномасштабного вторгнення рФ і вперше за період новітньої історії України держава добилася реальної заборони діяльності проросійських політичних сил. Їхні лідери отримали реальні вироки за вчинені злочини, або обґрунтовані підозри у справах, за якими тривають розслідування», — наголошується в заяві фракції.

У «Слузі народу» наголошують, що це відбувається у суворій відповідності до законів та Конституції України, тому політсила виступає за те, що покарання проросійських сил за скоєні злочини повинно мати серйозні юридичні підстави, які не викликатимуть сумнівів ні в українських, ні в міжнародних судах.

«Хочемо зауважити, що низка одіозних ватажків проросійського руху вже втратила свої депутатські мандати. І це відбулося виключно в правовий спосіб. Ми підтримуємо і будемо підтримувати усі законні та конституційні методи позбавлення залишків політичного впливу усіх представників проросійських сил. Але ми не готові підтримувати волюнтаристські та юридично нікчемні ініціативи, які лише підігрують проросійським силам, залишаючи їм шанс на юридичне оскарження і політичну реабілітацію в майбутньому», — йдеться у заяві.

Нагадаємо, що майже сімдесят нардепів відмовилися підписувати звернення про позбавлення мандатів депутатів проросійських партій.