Куди звертатися, якщо військові ЗСУ не отримують виплати — відповідь адвоката

Якщо командування не виплачує, або не підвищує виплати бійцям Збройних сил України (ЗСУ), то бійці мають з відповідним рапортом звернутися до командування з вимогою здійснення виплат.

Військові ЗСУ не отримують виплати
Військові ЗСУ не отримують виплати

Про це в коментарі i-ua.tv розповів адвокат Ростислав Кравець.

«Однак постановою Кабміну передбачено, що ці виплати здійснюються виключно за наказами командирів. Тому треба вимагати від командира надати пояснення, чому, якщо особа приймала участь у бойових діях чи знаходиться на передових позиціях, не отримує ці виплати. Якщо ця відповідь не задовільнить військовослужбовця, він може звернутися до вищого керівництва. Тобто до вищого командування з проханням розібратися та здійснити виплати, або ж звернутися до суду та вимагати здійснити виплати, що передбачено постановою Кабміну № 168», — каже адвокат.

Він зазначає, що право на виплати мають родини бійців, які загинули чи зникли без вісти.

«У разі, якщо ваша близька особа чи родич зник та не виходить на зв’язок, то в першу чергу вам потрібно звернутися до військкомату. Зараз вони називаються Центри консультації та соціальної підтримки. Також направити відповідний запит до військової частини та вимагати відповіді, де знаходиться зниклий родич. Військова частина має провести відповідне розслідування та повідомити саме військкомат, що особа або зникла без вісті, потрапила в полон чи загинула. З огляду на наслідки цього службового розслідування, будуть здійснюватися подальші виплати родичам загиблих осіб», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації