Представник Ердогана поклав на росію відповідальність за затягування війни в Україні

Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калін заявив, що через російські обстріли повномасштабна війна в Україні затягується, а отже, важче досягти припинення вогню й вирішення шляхом переговорів.

Представник Ердогана поклав на росію відповідальність за затягування війни в Україні

Коментуючи розмову Реджепа Таїпа Ердогана з президентами росії та України, речник президента Туреччини сказав, що він закликав Зеленського й Путіна до взаємного припинення вогню.

«Це свідчить про те, що війна на сьогодні має тенденцію до того, щоб зайти в глухий кут, і, як ми бачимо, жодна зі сторін не в змозі здобути вирішальну перемогу на полі бою. Але ми продовжимо працювати над припиненням вогню на полі бою, особливо навколо Запорізької атомної електростанції. Атомна електростанція — це найбільша загроза безпеці для всіх», — наголосив він.

Коментуючи рішення росії оголосити одностороннє «припинення вогню», Калін зазначив, що «саме російські обстріли продовжують цю війну і ускладнюють будь-які переговори», тож розрахунок Туреччини полягав у тому, що Україна приєднається до заклику, й буде встановлене більш тривале перемир’я.

«Але ми будемо продовжувати повторювати ці заклики, розповідаючи про факти на місцях. Наразі жодна зі сторін не готова скласти зброю і сісти за стіл переговорів. І ми стурбовані тим, що побачимо подальшу ескалацію конфлікту в Україні протягом наступних кількох місяців», — додав представник Ердогана.

Нагадаємо, що Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у четвер, 5 січня, провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Серед іншого, сторони обговорили посередництво Анкари у питанні миру між рф та Україною.