Сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв злочину геноциду

Сьогодні, 9 грудня Україна та світова спільнота вшановують безневинних жертв злочинів, спричинених етнічною, расовою та релігійною ненавистю.

Сьогодні Міжнародний день пам'яті жертв злочину геноциду
Сьогодні Міжнародний день пам'яті жертв злочину геноциду

Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду було започатковано у вересні 2005 року резолюцією Генасамблеї ООН. Ця дата обрана невипадково: саме 9 грудня 1948 року була ухвалена Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. День пам’яті було внесено до календаря світової спільноти з метою підвищення обізнаності суспільства про положення Конвенції, вшанування пам’яті людей, які стали жертвами геноциду та недопущення подібних злочинів у майбутньому.

Світовою громадськістю геноцид (репресії, етнічні чистки, примусові переселення народів) визнано найнебезпечнішою формою порушення прав і свобод людини та найтяжчим злочином проти людства. Ознаки геноциду мають дії урядів різних країн, зокрема стосовно кримських татар, євреїв, ромів, поляків, вірмен.

Українська нація також пережила геноцид — у 1932−1933 роках комуністичним тоталітарним режимом було вчинено Голодомор на території УСРР та етнічних землях українців.

7 грудня 2016 року депутати Верховної Ради ухвалили постанову про звернення до демократичних держав світу щодо визнання Голодомору 1932−1933 років в Україні злочином геноциду проти українського народу.

На сьогодні Голодомор визнали геноцидом української нації на офіційному рівні 15 держав.