Драйвером економічного розвитку Криму, була оборонна промисловість — експерт

При реінтеграції Криму слід враховувати, що драйвером економічного розвитку Криму, була оборонна промисловість.

Драйвером економічного розвитку Криму, була оборонна промисловість
Драйвером економічного розвитку Криму, була оборонна промисловість

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив економічний експерт, одним з авторів Стратегії повернення Криму Юрій Смелянський.

«Окупанти в Криму впливали на свідомість людей, говорячи, що ми змінемо якість влади та якість життя. Все стане краще. Але ніхто не пояснював, яким чином це відбудеться. Проте ніхто й не замислювався над цим. Однак для реінтеграції Криму, його автономний статус, якщо він правильно сформований, дозволяє мати трохи іншу економічну модель, яка відрізається від державних. Як експеримент, вона налаштовується, а коли з’явиться позитивний результат, то вона має перейти на інші регіони країни та стає невід’ємною частиною економічної моделі в Україні. Саме це має запобігти трагедії, яка трапилася в 2014 році в Криму, а потім в Луганській та Донецькій областях. Тож цілком логічно, що процес реінтеграції має розпочинатися з відновлення та коригування економічної моделі Криму, як невід’ємної частини єдиної економічної моделі України. Чи той вже, що сьогодні існує, чи той, що буде вибудовуватися в Україні», — каже експерт.

За його словами, станом на 1 січня 2018 року в Криму була зафіксована ліквідація близько 300- 350 робочих місць з моменту анексії півострову.

«На момент окупації Криму там було 1 млн 50 тис робочих місць. Процес ліквідації робочих місць продовжувався. Він і сьогодні відбувається. Адже в Криму закривається малий бізнес. Люди змушені шукати інші міста, де працювати. Тобто або за кордоном, або на території рф. Проте нові робочі місця створювалися у школах та дитячих садках, а також в окупаційному державному та муніципальному управлінні. Це було пов’язано з завданнями колонізації півострову у рамках заміщення населення Криму. Адже туди переїхало дуже багато росіян. Тому в рамках реінтеграції, всі росіяни, які приїхали туди в рамках окупації, мають бути депортованими. Після окупації можна прогнозувати дефіцит робочих місць у кількості 700 — 800 тисяч, по всій території Кримського півострову. Варто зазначити, що ніколи туризм не давав такої кількості робочих місць. Результатом війни буде ще більша збіднілість населення. А від туризму в економічній скруті відмовляються в першу чергу. Тому, яким чином влада бачить, що туризм стане драйвером, як галузь економіки у розвитку в процесі реінтеграції, не зрозуміло», — каже експерт.

Експерт зазначив, що драйвером економічного розвитку Криму, була оборонна промисловість. Тобто підприємства оборонної промисловості.

«Проте зараз влада про це навіть не говорить», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації