Майже половина українських сімей витратили всі заощадження — Нацбанк

Обстріли та тривалі відключення електроенергії у грудні послабили економічну активність в Україні, що зумовило зниження попиту на робочу силу та кількість вакансій скоротилася на 5−23% (за різними показниками сайтів пошуку роботи). При цьому люди вичерпані заощадження.

Майже половина українських сімей витратили всі заощадження
Майже половина українських сімей витратили всі заощадження

Про це йдеться у щомісячному макроекономічному та монетарному огляді Національного банку.

«Дефіцит е/е продовжував обмежувати економічну активність у грудні. Переважна більшість підприємств скоротили виробництво, хоча частина змогла стабілізувати роботу завдяки засобам автономного енергоживлення, зміні годин роботи або одержанню е/е під виробничі потреби. Втім, це підвищило їх виробничі витрати. Передсвятковий попит та пільгові умови імпорту енерготоварів до кінця року сприяли пожвавленню торгівлі, а тепла погода — збирання кукурудзи», — йдеться у документі.

У НБУ додали, що перебої з е/е та сезонне ослаблення ринку праці зумовили скорочення попиту та пропозиції на ринку робочої сили. Ці ж чинники та, ймовірно, передсвяткові подорожі інтенсифікували перетин кордону (як на в'їзд, так і виїзд) наприкінці року. Працевлаштування та брак коштів залишаються основними проблемами внутрішніх та зовнішніх переселенців.

У доповіді наводяться дані ООН, згідно з якими на 3 січня 2023 року з України виїхали 17,1 млн. осіб, а повернулися — 9,2 млн. осіб.

За межами України залишалися 7,9 млн, з них статус тимчасового захисту у Євросоюзі набули 4,9 мільйона. В останній тиждень 2022 року кількість в'їздів та виїздів була найвищою з жовтня.

Аналітики Нацбанку також посилаються на дослідження МОМ — міжурядової організації, міграційного агентства ООН. За даними МОМ, серед сімей, які не виїжджали, свої заощадження витратили вже 43% українців, а серед тих, хто виїжджав, — 56%.