ЄС хоче ухвалити 10-й пакет санкцій проти рф

У Брюсселі прискорили роботу над десятим пакетом санкцій проти Росії — країни-члени хочуть ухвалити новий пакет до саміту Україна-ЄС у Києві, запланованого на початок лютого.

ЄС хоче ухвалити 10-й пакет санкцій проти рф
ЄС хоче ухвалити 10-й пакет санкцій проти рф

Дев'ятий пакет санкцій ЄС був прийнятий у грудні. Хоча країни-члени, які виступають за більш жорстку санкційну політику щодо росії, були не зовсім задоволені цим рішенням, його ухвалення було зумовлене переконанням, що наприкінці року ЄС має продемонструвати єдність у цьому питанні.

У результаті деякі країни погодилися піти на поступки та відмовитися від частини своїх вимог задля досягнення консенсусу серед 27 країн-членів ЄС.

Робота над наступним пакетом набирає обертів у Брюсселі останніми днями, і глава ЄК Урсула фон дер Ляєн натякнула на це питання у вівторок. «Ми будемо тиснути на Кремль санкціями стільки, скільки буде потрібно. Ми поширимо санкції на тих, хто військово підтримує війну росії, таких як Білорусь та Іран», — сказала вона, не уточнивши деталей.

Інформація з джерел PAP свідчить про те, що за цією риторикою, однак, слідує конкретика. Це підтвердив постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садош. «Робота дійсно прискорилася. Польща в групі країн-однодумців зараз пропонує подальші санкції. Посилення існуючих обмежень також є постійним процесом», — сказав він.

За словами дипломата ЄС, причиною прискорення є майбутній саміт Україна-ЄС, а каталізатором — наближення річниці війни.