Яким підприємствам не будуть вимикати світло — відповідь Кабміну

Українським підприємствам, які купуватимуть імпортовану електрику, світло не вимикатимуть — вони будуть гарантовано захищені від планових відключень в обсягах придбаної електроенергії.

В Кабміні розповіли, яким підприємствам не будуть вимикати світло
В Кабміні розповіли, яким підприємствам не будуть вимикати світло

За словами міністерки економіки Юлії Свириденко, це посилить не лише енергетичну безпеку країни, а й її економіку — адже таким чином буде забезпечено функціонування цілих галузей.

«Нам вдалося створити прийнятний робочий механізм. Доступна пропускна спроможність для імпорту електроенергії з країн ЄС, зокрема Румунії та Словаччини, складає 600 МВт на годину. Підприємства, які купуватимуть імпортовану електроенергію, будуть гарантовано захищені від планових обмежень електропостачання в об’ємах закупленої ним електроенергії», — розповіла вона.

При цьому, наголосили у самому міністерстві, цей механізм зміцнить економіку України. Адже з його допомогою буде забезпечено роботу цілих галузей — насамперед тих, критично залежать від безперебійної подачі електрики.

«Запроваджений Урядом механізм імпорту електроенергії з ЄС дозволить виробникам знизити залежність від планових відключень електроенергії. І сприятиме посиленню енергетичної безпеки України», — резюмували в міністерстві.

Імпортувати ж електрику Україна розпочала з початку 2023 року. За словами міністра енергетики Германа Галущенка, поки що постачання йдуть у невеликих обсягах. Їх збільшення ж залежить від:

  • ситуації із ремонтами;
  • входження в роботу енергоблоків найближчими днями;
  • можливих обстрілів енергосистеми.

Водночас на сайті європейської енергосистеми ENTSO-E поки що відображається інформація лише про фізичні перетікання електроенергії з українською енергосистемою. Експорт припинився одразу після першого масованого російського ракетного обстрілу енергоінфраструктури 10 жовтня 2022 року.