Польща вимагає від українських біженців повернути частину виплат: кого зачепить

У Польщі ZUS (управління соцстрахування) вимагає в українських біженців повернути виплату, яку було незаконно нараховано. Так, біженець має право на допомогу, поки перебуває на території чужої країни. Якщо ж українців виїжджає з Польщі, він має попередити ZUS та перестати отримувати. У протилежному випадку надмірно нараховані суми доведеться повернути.

Польща вимагає від українських біженців повернути частину виплат: кого зачепить

Зазначимо, у Польщі з листопада зобов'язали українських біженців самостійно оплачувати житло. А з 1 січня 2023-го також стали платними для українців пансіонати, гуртожитки та санаторії. Така ініціатива, на думку уряду, мотивує біженців якнайшвидше приступити до роботи в Польщі та винаймати житло за свій рахунок.

Як йдеться в аналізі Gremi Personal, 52% українців у Польщі живуть у квартирах, 18% у гуртожитках чи хостелах. У приватних будинках оселилося 10% респондентів, стільки ж прихистили поляків у своєму житлі. У пансіонатах чи базах відпочинку проживають 6%, а готелях — лише 4% респондентів.

Нагадаємо, що російське повномасштабне вторгнення в Україну спричинило найбільшу хвилю біженців з часів Другої світової війни.