«Вроджені проблеми»: з’явилися подробиці про гвинтокрил, який упав у Броварах

З’явилися цікаві подробиці про гвинтокрил, який упав сьогодні, 18 січня, у Броварах на Київщині. Модель мала «вроджені проблеми».

«Вроджені проблеми»: з’явилися подробиці про гвинтокрил, який упав у Броварах

Про це повідомляє Уніан.

З'ясувалося, що модель H225 Super Puma входила до партії гвинтокрилів, закуплених у Франції ще у 2018 році та мала низку технічних проблем. Істотність цих проблем підтверджували судові позови до компанії Airbus Helicopters.

Як писали тоді профільні ЗМІ, гелікоптери мали «вроджену несправність»: вони іноді могли втратити в польоті гвинт, що тягло за собою збої в конструкції. У 2009 році в морі біля берегів Шотландії на цьому гвинтокрилі розбилися 14 людей. Тоді у звіті стверджувалося, що в коробці Super Puma виявили серйозну проблему, пов'язану з пошкодженням підшипників. Зазначалося, що коробка розроблялася для 9-тонних гелікоптерів, проте в результаті була вмонтована в транспорт вагою 11 тонн.

В Airbus Helicopters підтвердили наявність такої проблеми, проте до 2017 року змогли обійти заборону на польоти цього транспорту, усунувши несправність, зазначає видання.

Підписана між Францією та Україною програма передбачала купівлю протягом 3 років 55 таких вертольотів, на що французька сторона надала Києву кредит у розмірі € 475 млн.

Як повідомлялося, слідчі Служби безпеки України розпочали досудове розслідування за фактом падіння гелікоптера у Броварах Київської області. Наразі розглядаються декілька версій трагедії, серед яких:

  • порушення правил польоту;
  • технічна несправність гелікоптера;
  • умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

Нагадаємо, сьогодні вранці, 18 січня, у Броварах розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр, перший заступник міністра та державний секретар. За останньою інформацією, виявлено 17 загиблих осіб, з них 4 дитини та 9 осіб, які перебували на борту. Травмовано 25 осіб (з них 11 дітей), яких госпіталізовано до лікарень.