«Вроджені проблеми»: з’явилися подробиці про гвинтокрил, який упав у Броварах

З’явилися цікаві подробиці про гвинтокрил, який упав сьогодні, 18 січня, у Броварах на Київщині. Модель мала «вроджені проблеми».

«Вроджені проблеми»: з’явилися подробиці про гвинтокрил, який упав у Броварах

Про це повідомляє Уніан.

З'ясувалося, що модель H225 Super Puma входила до партії гвинтокрилів, закуплених у Франції ще у 2018 році та мала низку технічних проблем. Істотність цих проблем підтверджували судові позови до компанії Airbus Helicopters.

Як писали тоді профільні ЗМІ, гелікоптери мали «вроджену несправність»: вони іноді могли втратити в польоті гвинт, що тягло за собою збої в конструкції. У 2009 році в морі біля берегів Шотландії на цьому гвинтокрилі розбилися 14 людей. Тоді у звіті стверджувалося, що в коробці Super Puma виявили серйозну проблему, пов'язану з пошкодженням підшипників. Зазначалося, що коробка розроблялася для 9-тонних гелікоптерів, проте в результаті була вмонтована в транспорт вагою 11 тонн.

В Airbus Helicopters підтвердили наявність такої проблеми, проте до 2017 року змогли обійти заборону на польоти цього транспорту, усунувши несправність, зазначає видання.

Підписана між Францією та Україною програма передбачала купівлю протягом 3 років 55 таких вертольотів, на що французька сторона надала Києву кредит у розмірі € 475 млн.

Як повідомлялося, слідчі Служби безпеки України розпочали досудове розслідування за фактом падіння гелікоптера у Броварах Київської області. Наразі розглядаються декілька версій трагедії, серед яких:

  • порушення правил польоту;
  • технічна несправність гелікоптера;
  • умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

Нагадаємо, сьогодні вранці, 18 січня, у Броварах розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр, перший заступник міністра та державний секретар. За останньою інформацією, виявлено 17 загиблих осіб, з них 4 дитини та 9 осіб, які перебували на борту. Травмовано 25 осіб (з них 11 дітей), яких госпіталізовано до лікарень.

Читайте також


Понад 100 героїв загинули за Україну: у Мощуні на Київщині облаштовують меморіал для захисників

На початку повномасштабного вторгнення рф на Київщині загинуло понад 100 захисників з різних куточків України. Більша частина з них саме у селі Мощун, яке стало щитом для Києва. Саме вони ціною власного життя знищували елітні підрозділи десантних військ та морської піхоти армії рф. Як зараз вшановують загиблих героїв та куди можуть долучитися всі небайдужі українці, або родичі полеглих захисників, читайте в матеріалі.