Українці зможуть отримати у Молдові тимчасовий захист терміном на рік: що відомо

Біженці з України зможуть отримати у Молдові тимчасовий захист терміном на рік. На засіданні 18 січня уряд схвалив необхідний законодавчий механізм.

Українці зможуть отримати у Молдові тимчасовий захист терміном на рік
Українці зможуть отримати у Молдові тимчасовий захист терміном на рік

На засіданні ми представимо нове рішення на підтримку українського народу у цей тяжкий період. Йдеться про людей, які змушені були тікати від війни до Молдови. Вони зможуть і далі у спрощеному режимі перетинати кордон із документами, що закінчилися, або з внутрішніми документами, а нова постанова встановить на території Молдови режим тимчасового захисту, яким вони зможуть скористатися", — заявила молдовський прем'єр.

Тимчасовий захист у Молдові надали українським громадянам, які мали до 24 лютого 2022 року прописку в Україні; українським громадянам, які перебували на території Молдови до 24 лютого 2022 року, а також апатридам (особам без громадянства) та громадянам третіх країн (крім України), які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні до 24 лютого 2022 року та які не можуть безпечно повернутися до своєї країни чи регіону походження.

Аналогічний тимчасовий захист у Молдові зможуть отримати члени сімей згаданих категорій людей — подружжя, партнери, діти (зокрема прийомні) та батьки.

Щоб отримати тимчасовий захист, потрібно буде подати заяву до Бюро міграції та притулку, яка видасть прохачеві необхідний документ.

Що дає тимчасовий захист?

Наприклад, доступ неповнолітніх біженців з України до навчання у Молдові — на тих самих умовах, що встановлені для неповнолітніх молдавських громадян. Дорослі з тимчасовим захистом матимуть право працювати на території Молдови без отримання документа на тимчасове проживання з метою роботи.

В інформаційній записці до проекту постанови зазначено, що зараз у Молдові перебувають 88 тис. біженців з України, з яких лише 11 тис. людей запросили притулок. Автори законопроекту зазначили, що молдавська система надання притулку може не впоратися з потоком заявок, тому найреальнішим механізмом легалізації перебування на території нашої країни біженців з України є механізм тимчасового захисту. Цей механізм уже передбачено у законі «Про притулок у Республіці Молдова».

Тимчасового захисту українським біженцям нададуть на один рік, починаючи з 1 березня 2023 року. Цей термін можна буде продовжити на шість місяців.

Вартість реалізації проекту — 2,2 млн леїв. Молдовська влада очікує, що тимчасовий захист у країні запросять близько 100 тис. осіб.