УПЦ — це організація-шпигун і організація пропаганди, — експерт

УПЦ в Україні — це не зовсім релігія, це не зовсім церква, це організація-шпигун, шпигунська мережа, організація пропаганди та просування наративів геноциду проти українського народу.

Віталій Кулик у програмі "Точка зору"
Віталій Кулик у програмі "Точка зору"

Про це заявив політолог Віталій Кулик у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

На засіданні Ради Безпеки ООН вперше в історії цієї організації виступив діяч РПЦ, митрополит Антоній. Мета — розказати про «утиски канонічного» православ'я в Україні. УПЦ натомість заявила, що не зверталася до жодної держави з проханням захищати її права.

«Заяви УПЦ МП свідчать лише про те, що вони намагаються уникнути подальших розслідувань та викриття їхньої колаборантської діяльності та прискіпливої уваги спеціальних служб, які розслідують їхню роботу проти української держави й українського народу. Тому ці заяви — це лише димова завіса, це лише формальність», — зазначив експерт.

За його словами, Московський патріархат і далі присутній в Україні, як би не заявляли і які б рішення не ухвалювали в УПЦ МП.

«Насправді вони залишаються під Московським патріархатом. Вони вдаються до дрібних шахрайських методів, щоб приховати це, наприклад, зміни до статуту УПЦ. Такими шахрайськими речами намагаються створити певну лінію захисту себе від надмірної уваги правоохоронців», — сказав гість програми.

Він вважає, що влада має взяти більш жорстку позицію і визначити в правовий спосіб припинення діяльності псевдорелігійної організації.

«Як на мене, діяльність цієї релігійної організації, як організації, яка має центр управління в країні-агресорі, має бути призупинена до закінчення війни. Таким чином ми б створили правову підставу для того, щоб принаймні ця гідра не проникала, не давала метастази і не продовжувала діяти проти народу України. Це питання стосується безпосереднього інструменту ворожої пропаганди та ідеологічного проникнення ворога в Україну через релігійне середовище», — додав Кулик.