Мін’юст США планує незабаром почати передачу Україні конфіскованих активів рф

Міністерство юстиції США планує впродовж найближчих тижнів і місяців розпочати процес передачі частини конфіскованих російських активів на користь України. Кошти хочуть передавати через Державний департамент відповідно до нещодавно ухваленого закону.

Міністерство юстиції США
Міністерство юстиції США

Про це заявив директор оперативної групи Міністерства фінансів США з питань виявлення та конфіскації незаконно зароблених активів (Task Force KleptoCapture) Ендрю Адамс, якого цитує «Укрінформ».

«У майбутньому ми також готові розпочати передачу конфіскованих активів на користь України. Я хочу підкреслити, що це відносно недавній розвиток подій», — сказав представник американського Мін'юсту.

Він нагадав, що наприкінці грудня Конгрес США ухвалив закон про державний бюджет на 2023 рік, серед положень якого було визначено право Мін'юсту передавати конфісковані кошти Держдепу для надання допомоги Україні.

Адамс відзначив, що цей закон не визначає шляхів для передачі всіх конфіскованих коштів, які можуть бути зібрані. Зокрема під правило не підпадають активи, вилучені у зв’язку з порушеннями експортного контролю.

«Це не „срібна куля“, але все ж дозволяє сподіватися, що ми побачимо перші передачі [конфіскованих активів] від Міністерства юстиції Держдепартаменту найближчими тижнями й місяцями», — сказав посадовець.

Нагадаємо, міністри юстиції з багатьох країн у березні приїдуть до Лондона для підтримки Міжнародного кримінального суду (МКС) у розслідуванні воєнних злочинів, здійснених росіянами в Україні.