Які заходи відбудуться до Дня Соборності України

22 січня Україна відзначає важливі історичні дати: проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акт Злуки українських земель.

Які заходи відбудуться до Дня Соборності України

Розповідаємо, які заходи відбудуться з нагоди цих подій.

Лекція «На захисті Соборності: українська боротьба сто років тому і нині»

22 січня Український інститут національної пам'яті організовує в Гостомелі на Київщині лекцію для військових «На захисті Соборності: українська боротьба сто років тому і нині».

А 28 січня онлайн-лекцію про історичне значення соборності для військових з Оперативного командування «Північ» (Черкаси).

Лекція «Від Крутянського поля до Берестейського тріумфу: 105 років міжнародного визнання УНР»

26 січня, о 17:00, в Інфоцентрі Музею Майдану відбудеться лекція до 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки: «Від Крутянського поля до Берестейського тріумфу: 105 років міжнародного визнання УНР». Лектор — історик і телеведучий Ростислав Мартинюк. Лекція транслюватиметься онлайн. Детальний анонс оприлюднимо незабаром.

Тест «Що ви знаєте про соборність?»

Сьогодні, в час, коли триває активна фаза російсько-української війни, події сторічної давнини набувають нових сенсів. Ми засвоїли уроки історії й розуміємо, що лише в єдності наша сила, а згуртованість — запорука перемоги.

На нашому сайті можна перевірити свої знання — пройти тест на тему: «Що ви знаєте про соборність?».

Події, які відбулися напередодні

Дискусія на тему «День Соборності: нові виклики для єдності українців»

19 січня в Український кризовому медіацентрі відбулася дискусія на тему «День Соборності: нові виклики для єдності українців». Учасники дискусії обговорили, якими були історичні передумови та особливості проголошення Акта Злуки 21 січня 1919 року, що сприяло консолідації українців та що такесоборність України сьогодні. В дискусії взяв участь Ігор Каретніков, начальник відділу аналізу українського державотворення Українського інституту національної пам'яті.

Запис обговорення можна переглянути за посиланням.

20 січня в Хабі для переселенців Vcentri Hub на Оболоні відбулася лекція-відеоперегляд «Навіки разом: Соборність України і міфи російської пропаганди». Її прочитала Наталя Хоменко-Позняк, головний спеціаліст відділу популяризаційно-просвітницької роботи Українського інституту національної пам'яті. Організатори спільно з учасниками обговорення пригадали, яким був шлях до соборності та як російський ворог намагався нас розділити.

З інформаційними матеріалами до Дня Соборності України та 105-ї річниці проголошення незалежності Української Народної Республіки можна ознайомитися за посиланням.