Ймовірно, зараз почнуться чистки в рядах, — політолог про корупцію в Україні

Арахамія анонсував «активні посадки» вже навесні. Але чи спрацюють обіцянки саджати корупціонерів цього разу, залежить від ефективності наших правоохоронних органів і особливо від антикорупційної вертикалі.

Ймовірно, зараз почнуться чистки в рядах, — політолог про корупцію в Україні

Про це зазначив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Як ми бачимо, НАБУ дуже активізувалося по низці топвисокопосадовців. Тому я думаю, що зараз ми дійсно побачимо, що будуть висувати підозри до багатьох народних обранців, представників виконавчої влади та місцевого самоврядування. Заява Арахамія — це фактично констатація того, що ми побачимо навесні», — вважає експерт.

На його думку, влада має на такі речі реагувати максимально оперативно та однозначно.

«Але знову ж таки, я думаю, що народні депутати всередині усвідомлюють певні корупційні ризики, пов'язані з тією чи іншою персоналією. Тому було б непогано, аби низку проваджень було відкрито безпосередньо за заявами представників тієї самої влади», — підкреслив він.

Боротьба з корупцією має максимально активізуватися в рік, коли половина бюджету фінансується ззовні, коли від питання репутації залежить абсолютно все. Для України боротьба з корупцією зараз — це питання виживання, наголосив політолог.

«Є сигнал про необхідність завершувати ці ігрища з гуманітаркою, з різними бюджетними спекуляціями. Думаю, це сигнал ззовні, очевидно, від тих, хто нам дає гроші, із США, з Європейського Союзу. І якщо чесно, я думаю, що просто відставками окремих персоналій ця справа не закінчиться. Можливо, нас очікують певні серйозні зміни на рівні топпосадовців, можливо, буде певне м'яке перезавантаження уряду, можливо, навіть зі зміною прем'єр-міністра. Та сама ситуація з Міноборони на це натякає. Часи для натяків пройшли. Або влада сама вносить зміни, або за рахунок антикорупційної вертикалі, того ж самого НАБУ, будуть висвітлюватися різні огріхи, порушення та злочини, тобто весь темний бік діяльності окремих представників», — сказав Чаленко.

Також він додав, що не можна казати, що вся влада корумпована, але те, що є певні проблеми та з ними треба боротися — це очевидно. Інакше ці питання будуть «затягувати нашу державу в прірву».

За його словами, від президента України Володимира Зеленського ми будемо бачити скупі заяви. Але більше буде говорити керівництво правоохоронних органів і представники президентської команди, які озвучуватимуть негативні новини.

«Те, що зараз почнуться чистки в рядах — цілком можливо. Очевидно, що ми підійшли до червоної межі. Єдине питання в тому, як ця інформація може вплинути на нашу подальшу підтримку. Влада має зайняти в цій ситуації проактивну позицію, й мала її зайняти ще вчора й позавчора, не доводити до таких викривальних дій. Я думаю, що тут усі чотири гілки влади, включно із журналістами, мають співпрацювати заради того, щоб побороти корупцію», — наголосив експерт.

Нагадаємо, напередодні голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що корумпованих чиновників чекає відповідальність, і анонсував, що «активні посадки» будуть уже цієї весни.

Рекомендовані публікації