Експерт розповів для чого Офіс президента пропонує заборонити купівлю сигарет і алкоголю за готівку

Якщо подібні ініціативи Офіс президента (ОП) підтримає парламент, то це призведе до зростання контрабандної та контрафактної продукції, а також до фальсифікації.

Експерт розповів для чого Офіс президента пропонує заборонити купівлю сигарет і алкоголю за готівку
Експерт розповів для чого Офіс президента пропонує заборонити купівлю сигарет і алкоголю за готівку

Про це повідомив експерт з економічних питань Юрій Гаврилечко.

«Офіс Президента це специфічна структура, яка не має жодних повноважень щодо тих чи інших ініціатив. Відповідно жодних заяв, щодо заборони купівлі сигарет алкоголю і бензину за готівку не вповноважений. Крім того, будь- які обмеження, щодо використання національної валюти в середині країни — знецінюють валюту та говорить про те, що держава не збирається виконувати взяті на себе зобов’язання, щодо забезпечення фінансової стабільності в країні», — каже Юрій Гаврилечко.

Експерт нагадав, що в країні продовжуються відключення світла та є проблема з інтернет зв’язком.

«Тому виникають проблеми сплатити за товари чи послуги у безготівковий спосіб. Крім того, будь- які введення обмежень на продаж алкогольних виробів призводили до активізації тіньового ринку. До речі, через такі дії в США з’явилася „алкогольна мафія“, якої до цього моменту просто не було. Якщо подібні ініціативи ОП підтримає парламент, то це призведе до зростання контрабандної та контрафактної продукції, а також до фальсифікації», — каже експерт.

Експерт не виключає, що таким чином держава хоче контролювати продаж тютюну, бензину та алкоголю.

«Але найголовніша проблема — це обмеження використання гривні, і як наслідок зменшення довіри до гривні буде призводити до негативних наслідків в економіці», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Офіс президента пропонує заборонити купівлю сигарет та алкоголю за готівку. Про це на брифінгу в вівторок сказав заступник керівника ОП Ростислав Шурма.