Не можна на державній службі діяти як приватна особа, — експерт про призначення Лієва

Не можна на державній службі уявляти себе приватною людиною та діяти як приватна особа.

Олександр Лієв
Олександр Лієв

Про це заявив колишній заступник Генерального прокурора України Микола Голомша в коментарі телеканалу I-UA.tv.

Днями в ЗМІ почали поширювати інформацію про те, що міністр оборони України Олексій Резніков має піти у відставку хоча б через призначення Лієва головним по закупівлях зброї.

«Це безвідповідальні призначення. Тому що таке призначення як Лієв — це дійсно червона ганчірка, бо це людина, яка проявила себе як колабораціоніст і кричала „почуєте Крим“. А сьогодні ми маємо війну саме через таких, які невідомо, з яких мотивів, чи з ідеологічних, чи з меркантильних, діяли на догоду кремлю. А призначати таких людей на державні посади — це щонайменше ганебно, а взагалі викликає різні думки. Або це безвідповідальне відношення до кадрової політики, або якась особиста зацікавленість. Відповідь повинна дати відповідна служба Кабінету міністрів. Тому я вважаю це дуже великим проколом і дуже серйозним прорахунком, який повинен бути негайно виправлений. Незалежно від того, що було в мотивах Лієва, коли він кричав „почуйте Крим“ і вчиняв дії по недопуску до маяків, така людина має бути не тільки звільнена, а піддана кримінальному переслідуванню за свою колабораційну діяльність», — наголосив експерт.

На його думку, за такі призначення та за інші скандали, зокрема й про закупівлю продуктів харчування для військових, відповідальний міністр.

«Керівники сьогоднішні відповідальні за діяльність органів. Окремі „великі мудреці“ говорили, що головне, щоб людина раніше не працювала в органі та щоб мала гарних заступників. Це велика помилка. Така людина не здатна стратегічно мислити, така людина не може нічого принести путнього для органу і являє собою найвищі корупційні ризики. Це людина, яка не готова до державної роботи, до державної справи», — пояснив ексзаступник Генпрокурора.

Також він прокоментував відставку заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповала.

«Я це оцінив позитивно. Ми рухаємося в бік європейського співтовариства. Якби це дійсно збіглося на заступникові, то можна було б обійтися й таким рішенням. Якщо ж встановиться (а перевірка триває), що міністру було відомо про укладення контрактів, то звісно міністр повинен розуміти, що ця відповідальність за такого роду прокол лежить на ньому», — додав Голомша.