Експерт розповів, коли Україна стане членом ЄС

Оптимістичний прогноз відносно вступу України до ЄС від 2 років. Однак, все може затягнутися, як у ситуації з Туреччиною, яка десятками років не може стати членом Євросоюзу.

Експерт розповів, коли Україна стане членом ЄС
Експерт розповів, коли Україна стане членом ЄС

Про це у коментарі I-UA.tv розповів політолог Ігор Чаленко.

«Влада ставить досягти мети швидшого членства в ЄС. Оптимістичний прогноз відносно вступу України до ЄС від 2 років. Однак, в середині самого ЄС, в різних країнах, є свої думки стосовно членства України. Наприклад, у Франції вважають, що вступ України до ЄС може затягнутися на десятки років. Якщо говорити про європейську бюрократію, зокрема заяви, які ми чуємо від Президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн та голови дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля, то процес вступу буде швидшим. Проте явно це не 2 роки. Крім того, ми бачимо різночитання виконання ефективності 7 пунктів умов, які були висловлені Україні на початку літа 2022 року, коли нам надали статус кандидата в члени ЄС. Тобто Україна по одному оцінює їх виконання, а в самому ЄС дивляться більш песимістично», — каже експерт.

На його думку вступ України до ЄС буде реалізовуватися згідно бюрократичних процедур до яких звикли в самій спільноті.

«Фактично ми бачимо не лише запевнення, що у майбутньому Україна вступить до ЄС, але й паралельно з цим, матимемо продовження зони вільної торгівлі на пільгових умовах для наших експортерів до країн ЄС. На саміті перевіримо в якому стані знаходимося в частині Євроінтеграції та будемо обговорювати ті речі, які зараз потрібні для зближення економік ЄС та України та суспільні імплементації різних регламентів ЄС до нашого законодавства. Питання членства України в ЄС це більше політична воля, а ніж питання регламентів та бюрократій. Тому питання України до ЄС за важливістю дуже схоже на велике розширення Євросоюзу, коли у 2004 році низка країн приєдналися до ЄС. Зокрема країни Балтії. Виходячи з цього приєднання України не має розтягнутися на 10 років», — каже І. Чаленко.

За прогнозами експерта, після отримання політичної згоди на приєднання до ЄС, необхідно близько 7 років.

" Але виходячи з того, що Україна разом із партнерами виписує нові правила, то питання вступу до ЄС за оптимістичним сценарієм може зайняти і до 5 років. Проте якщо кожного тижня будемо говорити про черговий корупційний скандал та поки немає розуміння, коли закінчиться російсько- українська війна, то варто усвідомити, що членство ЄС зав’язано на безпековому факторі. Тож все залежатиме від виконання дорожньої карти приєднання України до ЄС. Тільки тоді можна буде говорити через який проміжок часу почнеться приєднання України до ЄС. Не виключно, що все може затягнутися, як у ситуації з Туреччиною, яка десятками років не може приєднатися до ЄС", — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Президент Європейської Ради Шарль Мішель прибув до Києва для участі у саміті Україна-ЄС.