Експерт розказав, чи ліквідовуватимуть спрощену систему оподаткування

Економічний експерт Юрій Смелянський в інтерв’ю телеканалу I-UA.tv розказав, чи будуть в Україні після війни ліквідовувати спрощену систему оподаткування, у тому числі й ФОПів.

Експерт розказав, чи ліквідовуватимуть спрощену систему оподаткування

«Люди, які говорять про євроінтеграцію, дійсно вважають, що спрощена система оподаткування повинна бути ліквідована», — зазначив він.

Спрощену систему оподаткування в Україні створив президент Леонід Кучма у 1999 році.

«Він це зробив, щоб стимулювати розвиток економічної активності в Україні, бо іншими інструментами подолати економічну кризу та стимулювати економічну активність не можна було. Насправді система називалася трохи по-іншому — спрощена система оподаткування, обліку та звітності. І ключовим було „полегшення ведення бухгалтерського обліку“ та, відповідно, „звітності“. Ось що полегшувало роботу та трохи мінімізувало ризики для підприємця. Якщо ти не ведеш бухгалтерський облік, ти не можеш сплачувати податки по звичайній системі оподаткування. І це звели до спрощення — сплачуй якусь частину свого обороту або доходу. Це ти можеш і сам порахувати, для цього бухгалтер не потрібен. Ти можеш зекономити на витратах по утриманню найманих адміністративних працівників», — розказав експерт про суть процесу спрощеності.

Економіст підкреслив, що Україні потрібно стимулювати розвиток малого виробничого бізнесу.

«Малий бізнес в Україні почав розвиватися як посередницький бізнес насамперед. Так на цьому етапі здебільшого він і зупинився. А нам потрібно стимулювати розвиток малого виробничого бізнесу. Без цього розвиненого елемента економічної системи мріяти про економічний розвиток не доводиться. Загалом є ще над чим працювати та чого прагнути. Ось тільки в такому контексті полеміка навколо цього питання не йдеться. Ми продовжуємо по-більшовицькому „дозволити-заборонити“. Адже декомунізація свідомості насамперед у державної влади у нас не відбулася. Поки що», — додав Смелянський.

Окрім цього, він розказав про зміну податкової системи та про те, що чинна податкова система своїм існуванням у чинній моделі заохочує та стимулює корупційні дії серед податкових чиновників.