Юрій Смелянський: «Багаті стають багатшими, а бідні стають біднішими»

Потрібна нова система відносин. Потрібна нова економічна модель. Потрібна зрозуміла фінансова модель суспільства.

Юрій Смелянський
Юрій Смелянський

Про це заявив економічний експерт Юрій Смелянський в інтерв'ю телеканалу I-UA.tv.

«Українське суспільство очікує та вимагає вже багато років від влади зміни моделі суспільних відносин. В їхній основі лежать економічні відносини. Складовою економічних відносин є відносини у сфері фінансів. А податкова система є невід'ємною частиною фінансових відносин. За економічними рішеннями, які приймає та реалізує влада, ми можемо ясно бачити намагання влади в черговий раз побудувати в Україні варіант радянського соціалізму або більшовизму. Це означає намагання влади не перебудувати систему відносин, а замінити цю необхідність на шоу адміністративного примушування до іншого життя», — пояснив він.

На його думку, в Україні треба повністю змінювати податкову систему.

«Відмовитися від податку на додану вартість у тому кримінальному вигляді, в якому він існує, влада не може. Бо тоді влада не може нічого іншого запропонувати, чим наповнювати дохідну частину державного бюджету. Тобто щоб було по-іншому, потрібно в цілому змінювати систему економічних відносин. А влада цього робити не бажає, бо якщо змінити систему правильно, то владі треба буде відмовитися від самозбагачення за рахунок суспільства. Так вони для цього у владу і йдуть. Тому ми так погано живемо й будемо жити далі. Бо держави помирають дуже повільно, а влада потрохи вбиває Україну тим, що вона для себе хоче жити на заході, а всі громадяни України, з їхньої точки зору, повинні продовжувати жити в радянщині, у радянському соціалізмі, у суспільстві рівно розподіленої бідності. Бо бідними простіше керувати та за рахунок бідних простіше збагачуватися. Багаті стають багатшими, а бідні стають біднішими», — зазначив він.

Окрім цього, економіст розказав, що чинна податкова система своїм існуванням у чинній моделі заохочує та стимулює корупційні дії серед податкових чиновників (і не лише серед них).

Рекомендовані публікації