Підготовка кадрового резерву для Криму: у влади нічого немає крім мильної бульбашки та гучних заяв — експерт

Досвід показує, якщо документи, які повинні мати громадський доступ, роблять секретними, це означає, що у влади нічого немає крім мильної бульбашки та гучних заяв.

Юрій Смелянський
Юрій Смелянський

Про це під час ефіру заявив економічний експерт, який є одним з авторів Стратегії повернення Криму Юрій Смелянський.

«Віце-прем'єрка Верещук анонсувала підготовку кадрового резерву для Криму. Бачив у соцмеражах багато заяв про те, що немає куди витрачати гроші. Проте для підготовки будь-якого кадрового резерву, якщо йдеться про досягнення якісного результату, необхідно мати технічне завдання. В ньому щонайменше є відповіді, кого готуємо, в якій кількості, для вирішення яких завдань та хто готує. Воно теоретично може бути у розпорядженні влади та нею же сформовано. Аналізувати важко, бо все засекречено. Проте досвід показує, що документи, які повинні мати громадський доступ, роблять секретними, це означає, що у влади нічого немає крім мильної бульбашки та гучних заяв», — каже експерт.

Йому цікаво дізнатися, для яких завдань оголосили підготовку кадрового резерву для Криму.

«Ця територія перебуває в окупації 9 років. Завдання влади реалізація політики реінтеграції цієї території. Адже за період окупації багато дітей навчалися та закінчили школи в Криму. Практично покоління. Тож, що повинна мати влада, щоб працювати з такими територіями? І це, обов’язково повинно бути відомо суспільству. Це стратегія реінтеграції, як базовий документ. Він має бути абеткою для решти окупованої території України. Чим більше термін окупаціїї, тим більше проблематика для реентеграції», — зазаначає експерт.

Експерт зазначив, що стратегічною ціллю реентеграції має бути людина та її свідомість.

«Міжнародна спільнота вважає так само з урахуванням деяких аспектів цього питання. Зокрема, акцент робиться на військових ветеранах, учасниках бойових бій. Ще більше таким людям потрібна реабілітація. Тут лише одне відкрите питання у яку систему відносин та у суспільство реінтегруватимуться українські ветерани війни та не тільки вони. Але для людей, які пройшли війну, особливло, ті, хто тривалий час був на війні, питання справедливості дещо інше по сприйняттю. Тому життя в існуючій системі їм не сподобається», — резюмує експерт.

Рекомендовані публікації