Молдова витримала, а значить їй вистачить мужності й далі витримати російський тиск, — експерт

Мета російського плану дестабілізації Молдови — це насамперед не дати Молдові вступити в ЄС, а також не дати Придністров’я адаптувати назад до свого складу.

Молдова витримала, а значить вистачить мужності й далі витримати російський тиск, — експерт
Молдова витримала, а значить вистачить мужності й далі витримати російський тиск, — експерт

Про це заявив військовий експерт Володимир Бондаренко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Також можливі спроби остаточної покупки газотранспортної системи Молдови. Як відомо, уже давно російський Газпром володіє великою частиною газотранспортної системи. Таким чином диктує свої умови. І я думаю, що це просто спроба асиметричної відповіді, щоб хоч якийсь успіх продемонструвати. Нічого росія не може вдіяти із вступом в НАТО Фінляндії та Швеції, а от спробувати не допустити Молдову до ЄС можуть, зараз це їхній останній шанс», — пояснив він.

За його словами, таким чином це також спроба вплинути й на Румунію та похитнути єдність Євросоюзу.

«Бо поки що там (в ЄС, — ред.) звучить лише один голос Угорщини, яка, як старуха Шапокляк, часто виступає проти об'єднаних рішень Європи. Але я думаю, що росії нічого не вдасться. Зима от-от закінчиться і час для того, щоб казати про прикриття всіх кранів Молдови, щоб вона замерзла, не найкращий, бо Молдова витримала, а значить зараз у неї вистачить мужності й далі витримати російський тиск», — підкреслив експерт.

Але попри перехоплений російський план дестабілізації Молдови, він вважає, що на повномасштабне вторгнення росія не наважиться, адже це її «повністю вбило б».

«А так вони давно вже використовують розвідувально-диверсійні групи, шкідництво на підприємствах, створення епідемій на зразок ящура, аби приборкати незалежну країну. У стратегічному плані все це конвульсії вмираючого щура, які закінчаться нашою перемогою», — наголосив Бондаренко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що попередив молдовську колегу Маю Санду про перехоплені українською розвідкою плани росії щодо руйнування політичної ситуації в країні. Це підтвердили спецслужби Молдови й сама Санду.