Я б закликав КНР підтримати мирний план, оголошений Зеленським, — Чаленко

Політолог Ігор Чаленко закликав би все-таки КНР підтримати мирний план з 10 пунктів, оголошений президентом України Володимиром Зеленським у 2022 році.

Ігор Чаленко в програмі "Точка зору"
Ігор Чаленко в програмі "Точка зору"

Про це він заявив у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Китай сьогодні є фактично таким координатором, об'єднувачем незгодних країн з політикою Сполучених Штатів і з тим світопорядком, який існує за результатами Другої світової війни. Це дійсно пастка для Китаю, це позиція вічного доганяючого. Була така ж помилка Радянського Союзу під час холодної війни. Тобто немає двох різних режимів, які конкурують за концепцією, за моделлю майбутнього та розвивають кожен свій шлях. Цього немає. Йде прив'язка до опанування Сполученими Штатами Америки, і в цьому проблема.

Хоча, на його думку, Китай не буде так вічно діяти, бо він намагається вийти зараз з цієї пастки. Якщо послухати виступи китайських високопоставлених осіб, то дійсно вони намагаються «вийти з цього зачарованого кола», але їм не дають це зробити такі країни як росія, Іран, як всі ті, які сьогодні намагаються об'єднуватися в різні конструкції, щоб опанувати офіційний Вашингтон, поясню експерт.

«У цьому є найбільша помилка. Але в цьому є й питання до візіонерського бачення конкретно комуністичного режиму в Китаї. Чи будуть вони навчатися на помилках минулого? Чи побачать вони ці проблеми? Чи просто будуть заганяти себе на позицію вічно другого? Тобто ми бачимо, що зараз дійсно є ця конкуренція, не дивлячись на об'єктивні проблеми і в західному світі, і безпосередньо в Сполучених Штатах. Немає ідеального режиму», — підкреслив політолог.

Проте, каже Чаленко, на фоні такої конкуренції, звичайно, поки що США можуть демонструвати своє лідерство саме демократичного світу й очолювати рух за демократію на планеті Земля.

«Взагалі замість того, щоб мирний план, який озвучить Сі під час свого анонсованого виступу, я б закликав все-таки КНР підтримати мирний план з 10 пунктів, оголошений Зеленським минулого року та підтримати резолюцію стосовно України на майбутній Генасамблеї ООН. Це було б яскравим виявом підтримки курсу на досягнення миру в Україні. А все інше зараз це підтримка російського наративу. І на подібні речі ми маємо максимально жорстко говорити та не брати участі в тих так званих мирних перемовинах чи процесах, де від України вимагають відректися від частини нашого суверенітету», — підсумував гість програми.

Окрім цього, експерт заявив, що якби зараз в Україні не було ситуації з анексією Криму, Україна визнала б і Тайвань, і Косово, але ми виходимо безпосередньо з національних інтересів України. Також він зазначив, що Китай використовує слабкість москви для того, щоб розвивати власні економічні відносини, і висмоктувати за демпінговими цінами енергоресурси з боку рф.