Це стандартна тактика підготовки росіян до впровадження військових операцій, — експерт про заяву щодо провокації в Молдові

Міноборони рф опублікувало заяву про те, що влада України нібито готує провокацію проти невизнаного Придністров’я. Це стандартна тактика підготовки росіян до впровадження військових операцій.

Це стандартна тактика підготовки росіян до впровадження військових операцій, — Ігор Чаленко
Це стандартна тактика підготовки росіян до впровадження військових операцій, — Ігор Чаленко

Про це заявив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Та сама ситуація була і перед початком великого вторгнення в Україну рік тому, коли росіяни звинуватили Україну в підготовці провокацій проти так званих лнд, днр. Паралельно з цим було підключено пана Лукашенка, невизнаного президента білорусі, який почав розказувати про те, що на Україну хочуть напасти з чотирьох сторін. Тому тут тактика є абсолютно стандартною для російського агресора», — згадав він.

Експерт зазначив, що йдеться не лише про одну заяву. Є низка подій, які зараз відбуваються в Молдові.

«Це активізація профінансованої з москви опозиції з вимогою відставки Маї Санду, яка підживлювалася весь 2022 рік, вкладалися шалені кошти в пропагандистські ресурси. Також це призвело до відставки минулого уряду. І ми бачимо зміну прем'єр-міністра на пана Речана, основний напрям якого безпека. Звичайно, потрібно згадати й передані Україною плани, які були перехоплені українською розвідкою на території москви, стосовно захоплення влади на території Молдови. І участь невеликого контингенту росії, який зараз перебуває в Придністров'ї, ймовірна атака та ймовірні плани із захоплення аеропорту в Кишиневі дійсно могли б спричинити вкрай напружену ситуацію в Молдові», — пояснив Чаленко.

За його словами, росіяни активно відпрацьовували останнім часом саме південь України.

«Усе це свідчить про плани москви зараз відкрити молдавський фронт, але ці плани не факт що здійсняться, бо зазвичай рішення залишається насамкінець і реалізовується буквально за два-три дні. Тому головне зараз здійснити низку превентивних заходів, у тому числі максимально оприлюднювати всі перехоплені плани для того, щоб перебивати можливості для росіян здійснити несподіванку в цьому напрямі. Зрозуміло, все, про що вони заявляють — це стандартні російські штампи. Вони просто готують зараз певний плацдарм для того, щоб дійсно зробити цю операцію. А наше завдання зараз — не дати їм цього зробити та допомогти Молдові в разі чого», — підсумував політолог.