Підсумки G20: чому Китай відмовився підписувати заяву про виведення військ рф з України

Китай відмовився підписувати заяву про виведення військ рф з України через протистояння з США.

Підсумки G20: чому Китай відмовився підписувати заяву про виведення військ
Підсумки G20: чому Китай відмовився підписувати заяву про виведення військ

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог — міжнародник Володимир Воля.

«Саміт G20 за змістом не був унікальним. Він проходив під знаком обговорення негативних наслідків для світової економіки та продовольчої ситуації, які спричинила повномасштабна агресія рф проти України. Тому погодження фінального документу саміту проходило під впливом саме цих подій. Проте в спільній заяві було два пункти з якими не погодилися росія та Китай. Перше — засудження агресивної війни проти України, друге — вимога Заходу вивести війська рф з території України в межах кордонів 1991 року», — каже експерт.

За його словами, якби документ не підписала тільки б одна росія, то це б виглядало, як її ізоляція.

«Китай не погодився, через те, що на G20 розглядалися не політичні питання, а питання розвитку та економіки. Проте Китай просто не хоче підтримати ініціативи, які походять від західних держав. Тобто, по суті, Китай, який засуджує менталітет холодної війни, не хоче підтримувати ініціативи політичних опонентів. Це виглядає дуже цинічно. Адже Китай сам є заручником цього менталітету. Бо заради свого протистояння з США відмовляється визнати суверену територію України в рамках 1991 року. Все це свідчить, що Пекін грається у геополітичні ігри та боротьбу з США», — підкреслює експерт.

За словами В. Волі, не слід чекати будь -яких наслідків після відмови підписувати заяву G20 з вимогою виведення військ рф з території України.

Нагадаємо, що Міністри закордонних справ країн G20 завершили свою зустріч у Нью-Делі без консенсусу щодо війни в Україні через їхні «розбіжності в думках», заявив міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар. Зокрема Китай та Росія відмовились підписувати резолюцію, у якій йшлося про засудження вторгнення Росії в Україну та заклик до неї вивести війська.

Рекомендовані публікації