Нафта рф може потрапляти до ЄС — експерт

російська нафта може потрапляти до Євросоюзу через Казахстан. Однак, нафтове емберго є дієвим.

Нафта рф може потравляти до ЄС
Нафта рф може потравляти до ЄС

Про це в коментарі розповів політичний та економічний експерт Валерій Клочок.

«російська нафта може потрапляти до Євросоюзу через Казахстан. Адже ніхто не говорив ніколи, що нафта рф не буде потрапляти до ЄС. Лише обмежили можливості росії заробляти на нафті. Проте компанії, які будуть замовляти цю нафту можуть отримати серйозні санкційні виклики, не дивлячись на те, що компанія знаходиться в Німеччині», — зазначив експерт.

Він підкреслив, що саме влада Казахстана завжди підігравала рф.

«Казахстан в першу чергу думає про свої бізнес та економічні інтереси. Однак хочу подякувати саме народові Казахстану, який публічно підтримує Україну», — каже експерт

За його словами, економічне ембарго дуже дієве.

«Нафтове ембарго проти рф дієве. Воно дійсно значно зменшує надходження до бюджету російської федерації через продаж нафту та нафтопродуктів через обмеження цін. Ми повинні не плутати нафтове ембарго з тим, яке рішення було ухвалено. Ці санкції стосуються нафти та нафтопродуктів рф. Тобто встановлення граничної ціни, вище якої той, хто буде купувати нафту — потрапляє під інші санкції ЄС та тих, хто до них доєднався. Тому такі санкції дієві. Звинувачення Заходу у зраді — проросійські наративи. Така риторика є неприпустимою», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Німеччина більше не купує російську трубопровідну нафту, але нафтопереробний завод у Шведті потребує заміни. Він надходить з інших країн, але тепер знову через той самий конвеєр. Росія не тільки збирає на це гроші, але й отримує новий засіб впливу. У Польщі вже перекривають кран.

Після тривалих переговорів з Казахстану в Німеччину вперше після нафтового ембарго проти Росії почали транспортувати нафту. Казахський трубопровідний оператор KazTransOil і російська компанія «Транснефть» підтвердили, що нафта буде надходити до Німеччини по трубопроводу «Дружба». Казахстан не постраждав від нафтового ембарго ЄС. Однак нафту потрібно транспортувати територією Росії на кілька тисяч кілометрів. Росія за це стягує плату за транзит.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.