Експерт відповів, чи може напруженість між Польщею та Німеччиною перешкодити постачанню зброї для України

Між Польщею та Німеччиною виникла напруженість через допомогу Україні. Польські та німецькі політики обмінюються взаємними звинуваченнями щодо постачання озброєння. Чи можуть суперечки перешкодити допомозі, необхідної Україні для оборони, відповів політичний експерт.

Анджей Дуда та Олаф Шольц
Анджей Дуда та Олаф Шольц

Насправді така холодна інформаційна війна між офіційними Берліном і Варшавою в часовому проміжку йде далеко в минуле. Про це заявив політолог Ігор Чаленко в коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Якщо говорити про двосторонні стосунки поляків і німців, то я нагадаю декілька нещодавніх конфліктів. Наприклад, пряму вимогу Варшави виплатити з боку Німеччини 1,3 трлн доларів репарацій за Другу світову війну. Далі питання енергетики, коли Німеччина займала стабільну партнерську позицію стосовно російського енергетичного бізнесу та підживлювала власне будівництво двох північних потоків. Польща займала кардинально іншу позицію, розбудовуючи тему LNG-терміналів, тобто мова йшла про розвиток скрапленого газу. І ми розуміємо, що існує певний перманентний конфлікт між центрами впливу всередині самого Європейського Союзу після так званого великого розширення у 2004 році, коли Польща з низкою інших країн стала членом ЄС. Фактично ми бачимо зміщення центру впливу із західної Європи (Німеччина, Франція), а Польща заявляє про свої права як одного з лідерів Європейського Союзу, але паралельно з цим активно вимагає допомогу з низкою програм ЄС, наприклад, для аграріїв. Це програми, які де-факто фінансуються з німецького федерального бюджету», — пояснив він.

На його думку, зараз триває нашарування низки конфліктів, які існували ще до повномасштабної війни в Україні.

«Я не думаю, що в них є бажання показати себе якнайкраще, хто головний партнер українців на території Європи. Але в питанні координації дій, звичайно, ми бачимо, що починають впливати старіші недомовки та конфлікти. Попри це, ці дві країни перебувають в одній європейській спільноті, і все одно вони працюють і запроваджують низку економічних проєктів», — додав експерт.

Чаленко вважає, що для України немає великих ризиків через суперечки між Польщею та Німеччиною.

«Навпаки — завдяки цій конкуренції, що відбувається між Польщею та Німеччиною, я думаю, ми змогли пришвидшити передачу танків Leopard. Бо те, що Німеччина дала дозвіл, а потім Польща передала перші 4 танки Україні, — це знакові речі насправді, які загалом підштовхують наших партнерів до більш активної допомоги Україні. Тому в певному розумінні це протистояння між Німеччиною та Польщею може навіть допомогти офіційному Києву швидше накопичити ресурси для того, щоб дати гідну відсіч росіянам», — підсумував політолог.