Баканова треба притягти до відповідальності за держзраду — адвокат

Колишнього голову СБУ Івана Баканова треба притягти до відповідальності за держзраду.

Іван Баканов
Іван Баканов

Про це в коментарі i-ua.tv заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Баканова прикривають через його дружні зв’язки з президентом Зеленським. Саме тому проти Баканова не порушували кримінальні справи та не притягали його до відповідальності. Те, що проти нього не порушили карну справу після повномасштабного вторгнення рф, коли свідчить, що з Баканова хочуть зняти за це відповідальність саме статтею службова недбалість. Насправді в діях Баканова є всі підстави для притягнення його до відповідальності за державну зраду», — каже Р. Кравець.

Він підкреслив, що є всі підстави для перекваліфікації злочину, в якому підозрюють І. Баканова.

З огляду на те, як в перші дні війни бездіяла СБУ та сам І. Баканов, є підстави для перекваліфікації цього злочину. Однак, чи будуть це робити наші «незалежні» правоохоронні органи — це питання. Ми бачимо, що за роки незалежності сформувалася повністю залежна правоохоронна система від політичного керівництва країни. Тому питання не перестановках в СБУ. Навіть, якщо посаду займає професійна особа, яка розуміє, що і як потрібно робити, це не дає жодних гарантій, що їй дадуть це робити. Саме в цьому є найголовніша проблема. Тим більше ми бачимо розпорошення СБУ на ДБР та НАБУ, яке не здатне боротися з корупцією чи злочинністю «, — підкреслює експерт.

Нагадаємо, що колишній шеф СБУ фігурує у кримінальних провадженнях ДБР щодо окупації частини територій країни. Звільнений у липні минулого року з посади голови СБУ Іван Баканов наразі перебуває під слідством.