Момент, поки до України є великий інтерес, треба використати в економіці, — Новак

У рамках сьогоднішньої парадигми державотворення, у чинній системі державного управління України нова економічна система неможлива. Це все одно, що в будинку, який вже тріщить по швах, робити косметичний ремонт.

Андрій Новак та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Андрій Новак та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це зазначив економіст Андрій Новак у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Функція держави — вирівнювати природний дисбаланс. Тому що, як і в природі, немає однакових людей, з однаковими здібностями. Функція держави — перерозподіляти ресурси, які країна виробляє через бюджетну систему, як центрального бюджету, так і місцевих. Перерозподіляти за принципом, як ми називаємо, справедливості, соціальної солідарності. Тобто допомагати тим, хто не може себе сам забезпечити з різних причин. Але крім цього, інша функція держави — задавати тон розвитку, напрямки розвитку. Це частково реалізується через так звані пріоритети», — розказав він.

За його словами, Україні необхідна нова економічна система, яка включає податкову, бюджетну, грошово-кредитну, банківську, адміністративну складові.

«Біда в тому, що в нас немає економічної моделі. В цьому наша проблема. Тобто економічної стратегії немає, починаючи з 91-го року. Це те, що нам треба прийняти на законодавчому рівні, абсолютно нове. Тому що в рамках чинної системи латання кардинально ситуацію не змінить», — підсумував експерт.

Окрім цього, Новак заявив, що політики минулого, які довели нас до війни, є співавтором цієї війни.