Китай не бачить ні з ким союзницьких відносин, — політолог

Китай не бачить ні з ким союзницьких відносин, він є самодостатнім, а всі інші для нього розцінюються як попутники, не як партнери. Навіть якщо вигідна співпраця з тою чи іншою країною, союзницьких відносин Китай на себе не бере.

володимир путін і Сі Цзіньпінь
володимир путін і Сі Цзіньпінь

Про це заявив політолог Віталій Кулик у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Це стосується навіть таких найближчих до Китаю країн, в яких є військово-економічна присутність, як М'янма. Навіть стосовно М'янми Китай не бере на себе союзницькі зобов’язання. Я вже не кажу про росію, з якою попри все в Китаї зберігаються конкурентні, зокрема, відносини, як і на економічних ринках, так і в політичній сфері. росія розглядається як попутник, і Китай зацікавлений у тому, щоб росія перебувала в стані війни із Заходом, знекровлюючи таким чином Захід, послаблюючи його та послаблюючи саму себе. А потім коли постане питання взагалі існування росії або її нової геополітичної якості, то Китай пред'явить рахунки за політичну взаємодію, які росії доведеться платити, якщо не територіями, то принаймні ресурсами», — пояснив він.

Відносини Китаю та росії неоднозначні, оскільки, з одного боку, вони взаємодіють у деяких питаннях, а, з іншого боку, окремі китайські компанії виходять з російського ринку, як тільки з'являється загроза введення західних санкцій.

«Тому я б не займав алармістську позицію стосовно того, що Китай завтра стане союзником росії. Ні, не стане, тому що в Китаї немає союзників. Є лише попутники або ситуативні партнери в тих чи інших варіаціях. Китай будує китаєценричний світ і не потребує жодних союзників, які б обтяжувати сам Китай», — додав експерт.

За його словами, єдиним союзником Китаю у свій час була Північна Корея.

«Зараз між країнами є договір про спільну оборону в разі агресії, але Китай на цей договір дивиться більш як на історичний факт, а не як на документ, який до чогось його зобов’язує. Можливо, Китай може бути посередником для поставок зброї з тієї ж Північної Кореї. Може знаходити можливості для поставок через треті країни чипів для російських ракет. Але потім буде загроза санкцій і Китай припинить цю діяльність. Тому, як на мене, тут немає чіткої позиції», — зазначив Кулик.

Водночас він наголосив, що Китай розглядає свою зовнішньополітичну стратегію як протистояння глобальному Заходу та намагається субординувати, підпорядкувати собі всіх незадоволених.

«Бути такою точкою збирання опонентів західного домінування. Тому такий демонстративний діалог Китаю з росією — це елемент цього консолідування всіх незадоволених під себе. З іншого боку, це надання майданчика для порозуміння між Іраном і Саудівською Аравією, що суттєво змінює глобальну ситуацію на Близькому Сході. Це питання пов'язане з глобальними безпековими ініціативами, де є питання клімату, питання відповідальності Заходу за колоніальний період в історії людства. Тобто на таких речах Китай спекулює та, відповідно, намагається під себе підтягнути якомога більше країн, які випали із західного впливу або хочуть отримати від Заходу додаткове фінансування, підтримку, а для цього торгуються, заграваючи з Китаєм», — підсумував політолог.

Нагадаємо, голова КНР Сі Цзіньпін планує попрямувати до росії, щоб зустрітися зі своїм колегою володимиром путіним, уже наступного тижня.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.

Рекомендовані публікації