Якщо ми хочемо повернути історичну справедливість, то можемо використовувати цю назву, — експерт про перейменування росії

Зараз якщо Україна офіційно починає іменувати росію московією, це цілком нормально. Адже існують певні традиції іменування представниками одних народів інших народів. Це все-таки вкрадена назва. І якщо ми хочемо повернути історичну справедливість, то, звичайно, можемо використовувати цю назву.

В Україні хочуть перейменувати росію на московію
В Україні хочуть перейменувати росію на московію

Про це заявив доктор філософських наук і професор Острозької академії Петро Кралюк у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Українці традиційно використовували слова „московія“, „московити“. Офіційно імперія почала називатися російською на початку XVIII ст. Ця назва фактично була взята з України, тому що сама назва „росія“ — це грецький термін, який означав Русь. Так власне в грецьких писемних джерелах іменувалася Давня Русь чи Київська Русь. І в українських різноманітних документах XVI-XVII ст. дуже часто фігурує слово „Росія“ з одним с, з наголосом на першому складі. І власне під цією Росією розумілися в основному українські землі, білоруські землі. З часом, коли з'явилися московити, вони теж цю назву почали приносити та поширювати ідею, що землі московії — це теж частина цієї Росії чи Русі. А коли була створена російська імперія, а утворилася вона не без впливу українців, тоді й була запроваджена ця назва „росія“ та „росіяни“ стосовно населення цієї імперії», — пояснив він.

За його словами, з часом виробився такий концепт у російській імперії, що є чотири гілки російського народу: великороси (жителі сучасної росії), малороси (українці), білоруси (яких називали литвинами) та червонороси (жителі сучасної Галичини).

«Але навіть після цього в Україні продовжували жителів цієї так званої великоросії величати переважно московитами чи москалями. Також існував і такий етнонім „кацап“ — тюркського походження, буквально означає різник, живодер», — додав експерт.

Перейменування росії в Україні може підштовхнути росіян звернутися до своєї історії та спробувати розібратися в цьому.

«Звичайно, росіяни будуть мати свою правду, будуть дивитися на речі так, як їм вигідно. Зрозуміло, що це викличе вкрай негативну реакцію з боку росіян, чи московитів. Але давно вже потрібно було порушити питання про те, що нинішні росіяни вкрали нашу історичну назву, використали її при побудові своєї імперії», — підсумував Кралюк.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський розглянув електронну петицію про перейменування росії на московію та доручив прем'єр-міністрові Денису Шмигалю «комплексно опрацювати» це питання «з долученням наукових закладів».

Рекомендовані публікації