Закон про зброю: експерт розповів, що може бути на голосуванні в другому читанні

Незабаром Верховна Рада розгляне у другому читанні законопроєкт про зброю. Представник «Української асоціації власників зброї» Веніамін Тимошенко розповів, що може бути на голосуванні щодо закону в програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі i-ua.tv.

Веніамін Тимошенко та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"
Веніамін Тимошенко та Олексій Якименко в програмі "Суспільні діалоги"

«У нас дивна демократія, така феодальна. В принципі жодна влада не радиться із суспільством, вона не питає, що його турбує, як полегшити життя. Вони (депутати, — ред.) зверху вирішують, що нам потрібно. У нас така демократія, що влада зараз усе утаємничує. Ми не знаємо, які процеси відбуваються в комітетах, чи враховані наші правки, чи не враховані. Знаємо, що нікуди не ділася норма, що нагороджувати цивільних можна будь-як. На сьогодні з нагородною зброєю за всіма статутами можуть бути військовослужбовці чи правоохоронці, які щось зробили визначне. То яким чином там опинилися депутати, їхні коханки, кримінальні авторитети, охоронці якісь, — дуже велике питання, на яке не хоче відповідати ні ДБР, ні МВС, ні СБУ. Вони стільки продали цієї зброї, що вони просто „на морозі“. А тепер взагалі спрощується ця процедура. Хочеш пістолет — 5 тисяч доларів. Це один з ганебних моментів у законі», — сказав він.

Експерт підкреслив, що Українська асоціація власників зброї разом з виробниками, імпортерам, експортерами внесли багато правок у законопроєкт, де врахували й носіння зброї, й отримання, й тренування, й реєстр.

«Вони готові до прийняття цього ганебного законопроєкту про зброю, який встановлює покарання за носіння власної зареєстрованої зброї. У реєстр вони повносять усіх своїх нагороджених, тітушок, журналістів та інших. Наша пропозиція була в тому, щоб реєстр був у Міністерства юстиції. Тому що це розділення повноважень. Не може МВС і дозволи видавати, і контролювати реєстр, і навчання. Тобто має бути розділення. Вони проігнорували це», — додав гість програми.