рф збила американський дрон MQ-9 Reaper: експерт розповів, які можуть бути наслідки

Збиттям американського дрону, росія провокує західні країни на більш жорстку реакцію.

рф збила американський дрон MQ-9 Reaper
рф збила американський дрон MQ-9 Reaper

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«рф збила безпілотник США у нейтральних водах Чорного моря. Тому відбулася агресія з боку російського літака проти американського безпілотника, який не мав жодних законодавчих заборон на міжнародному рівні. Він займався спостереженням. Варто зазначити, що за декілька годин до цього випадку, інший американський БЛПА успішно виконав завдання та полетів в сторону берегу Італії, так само з нейтральних вод Чорного моря. Тому це нормальна практика. Крім того, Туреччина є країною НАТО і відповідно США, як у члена Альянсу, є певні зобов’язання перед країнами членами НАТО, стосовно забезпечення безпеки. Тому відбувся акт агресії проти безпілотника», — каже експерт.

На його думку, це така ж подія, як падіння ракети рф в Польщі чи проліт російської ракети через повітряний простір Румунії.

«Ми бачимо, що відбувається в Молдові, хоча вона не є членом НАТО. росія провокує західні країни на більш жорстку реакцію. Тобто рф хоче втягнути країни НАТО, зокрема США в конфлікт. Ця тема підігріла політичне життя в США. Республіканці почали використовувати цей аргумент на користь того, що Україні не треба надавати допомогу. Адже це може привести до зіткнення двох ядерних держав. Про це говорить експрезидент США Дональд Трамп і ймовірний висуванець у президенти США ДеСантіс. Разом з тим, що за публічним спокоєм та вкрай уміло виписаним прес-резізом американських військових, очевидно, що в кулуарному вимірі зараз відбувається вкрай активна робота. Було викликано посла рф в США для дачі пояснень. Тобто запущено весь дипломатичний механізм для того, щоб застерегти рф від застосування подібних дій у майбутньому. Хоча дивлячись на те, що рф проводить навчання в Оманській затоці разом з Китаєм та Іраном. Цілком зрозуміло створення певної Антинатівської та Антиамериканської коаліції. Тому подібні провакації, як збиття БЛПА, можуть відбуватися і надалі. Рф не вигідно програвати Україні, тому вона робить все, щоб показати, що вона протистоїть так званому колективному Заходу», — резюмує ексепрт.

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки вчора, 14 березня, втратили розвідувальний безпілотник MQ-9 Reaper («жнець») у нейтральних водах поряд із окупованим Кримом. За версією США, це сталося внаслідок перехоплення російською авіацією, за версією Москви — дрон нібито впав без сторонньої допомоги.