При рівні життя, як в Румунії та Болгарії — більшість українців не повернуться в країну — економіст

Люди не захочуть повертатися в післявоєнну Україну, розуміючи, що їх там очікує багато проблем. Особливо, якщо рівень життя в Україні буде на рівні Румунії та Болгарії.

Люди не захочуть повертатися в післявоєнну Україну, через низький рівень життя
Люди не захочуть повертатися в післявоєнну Україну, через низький рівень життя

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Наприклад, допомога Україні буде дорівнювати трильйон доларів. За цю суму та певну кількість років ми зможемо вивести нашу країну на економічний рівень десь між Болгарією та Румунією. Якщо так станеться, то українці, які зараз там перебувають, перш за все, це жінки з дітьми, повернуться в Україну. Але з Італії, Німеччини, Франції, Британії та Іспанії чи з США або Канади, вони вже не повернуться. Адже там в 5−10 разів вище рівень життя, ніж в Україні. Тому люди не захочуть повертатися в післявоєнну Україну, розуміючи, що їх там очікує багато проблем. Особливо, якщо у нас рівень життя, тобто зарплат і пенсій буде приблизно такий самий як і до війни. Навіть, якщо він буде на 10−15% вищий, то це все одно дуже велика різниця з рівнем доходів у західних країнах», — каже економіст.

За його словами, для того, щоб українці захотіли повернутися, вони повинні бачити, що повертаються в приблизно у співмірний рівень життя.

«Хоча він може бути трішки нижчим. Хоча б на рівні східноєвропейських країн. Зокрема, Польщі, Чехії чи Словаччини. Якщо ж рівень життя буде на рівні Румунії та Болгарії — більшість українців не повернуться. Тому внутрішнє завдання для України — не просто відбудувати зруйноване та вийти на рівень Румунії та Болгарії, а вивести рівень розвитку нашої економіки на вищі сходинки. А за ті ж кошти (трильйон доларів) можна вивести Україну на економічний рівень десь між Іспанією та Італією. Для цього першим кроком має стати правильна ефективна економічна модель країни», — резюмує експерт.