Саме зараз на часі говорити про трудові права, бо після війни буде пізно, — Наринська

Війна відкрила дуже багато гнійників. Тому саме зараз на часі говорити про трудові права, бо після війни буде пізно. Зараз керівництво в Україні хоче знову мінімізувати витрати на заробітні плати, фактично прирівняти до трудового рабства.

Вікторія Наринська в програмі "Суспільні діалоги"
Вікторія Наринська в програмі "Суспільні діалоги"

Про це сказала Вікторія Наринська, голова незалежної профспілки авіапрацівників авіакомпанії «АЗУР Ейр», у програмі «Суспільні діалоги» з Олексієм Якименком на телеканалі I-UA.tv.

«Ми жили в радянському суспільстві з пострадянським розумінням профспілок, тобто не розуміючи силу профспілкового руху. Насправді потрібно в першу чергу міняти свідомість людей для того, щоб вони розуміли, навіщо їм потрібні трудові права та що це за собою має на меті. Нам усім треба брати відповідальність на себе. Ми, як правило, звикли до того, що хтось би прийшов і вирішив наші проблеми. Ми завжди на когось упиваємо», — пояснила вона.

Експертка зазначила, що в Європі люди самі розв'язують питання заробітної плати, трудових умов, вони цим переймаються та ні на кого не сподіваються.

«Я думаю, що в першу чергу потрібно говорити про високий рівень визнання профспілок під час соціального діалогу як представників трудового люду. Всюди є профспілки, і профспілки — це захист. Нам потрібно зрозуміти, для чого потрібні профспілки. Тому що це представники трудового класу, які повинні працювати на задоволення потреб трудового класу. Трудові права — це права людини в першу чергу», — підсумувала Наринська.

Окрім цього, у програмі обговорили європейське верховенство права. Веніамін Тимошенко заявив, що в Україні чомусь немає його. Воно просто декларативне, записане в Конституції, але його немає.