У Венесуелі зросла відвідуваність шкіл дівчатами

За останнє десятиліття певним досягненням у Венесуелі стало зростання відвідуваності шкіл дівчатами, і зараз воно практично дорівнює тому рівню, який мають хлопці.

Марія Корана Мачадо в програмі Persona grata
Марія Корана Мачадо в програмі Persona grata

Про це повідомила Марія Корина Мачадо, лідерка опозиційних сил Венесуели, у програмі Persona grata на телеканалі I-UA.tv.

«Вони (діти, — ред.) приблизно в однаковій пропорції відвідують школи. Але трагедія жінок Венесуели полягає в тому, що приблизно 70% домогосподарств не мають батьківської фігури (чоловіка, батька або сина). І тому весь тягар, економічний, емоційний, тягар підтримання дому лягає на плечі жінки, матері чи бабусі. Інша сторона трагедії полягає в тому, що величезна кількість жінок мали полишити своїх дітей і виїжджати за межі Венесуели, працювати в іншій країні, щоб ззовні хоч якось допомагати своїй родині. Усе заради того, щоб прогодувати свою родину. Я вважаю, що це була така спланована політика режиму Мадуро. Тому що коли родини роз'єднані, ними значно легше керувати», — вважає вона.

Гостя програми розказала про цензурування медіа у Венесуелі.

«У нас дуже складно з доступом до інформації. На жаль, режим намагається цензурувати повністю всі ЗМІ, які існують у країні. І Венесуела, до речі, одна з небагатьох країн світу, де не існує друкованих ЗМІ, де існують лише цифрові ЗМІ у формі телебачення та радіо, які повністю цензуруються режимом. На жаль, є технології, є засоби, якими режим намагається їх контролювати. З іншого боку, у нас існують соціальні мережі, завдяки яким ми можемо дізнаватися інформацію з будь-яких джерел, з незалежних джерел. Тому завдяки соціальним мережам ми завжди поруч з Україною, ми надихаємося вашою боротьбою, ми знаємо про вашу боротьбу», — підкреслила опозиціонерка.

На її думку, вибори, які будуть у 2024 році у Венесуелі, внесуть зміни не лише в самій країні, а й потенційно можуть змінити весь регіон.

«Тому що диктатура на Кубі або в Нікарагуа тримається зараз не на грошах і нафті з росією, вони тримаються на ресурсах з Венесуели. І тому змінити, перемогти режим у Венесуелі потенційно означатиме великі зміни для всього регіону», — наголосила Мачаро.

Також вона вважає, що війна в Україні впливає й на ситуацію у Венесуелі.

«Якщо говорити про те, як війна в Україні змінила наш світогляд, наше світосприйняття, то ми розуміємо, що йдеться про глобальну боротьбу. Йдеться про те, що війна в Україні має вигляд конвенційної війни, яка забирає тисячі життів, яка руйнує тисячі міст. А з іншого боку, вона впливає й на процеси в тому числі й у Венесуелі», — додала лідерка опозиції.