Генерали не бажають, щоб військові знали про свої права, — правозахисник

Права українських військових порушуються не останні роки, а протягом майже 30 років. Це скорочення військ, техніки, зменшення заробітної платні тощо.

Генерали не бажають, щоб військові знали про свої права, — правозахисник
Генерали не бажають, щоб військові знали про свої права, — правозахисник

Про це заявив правозахисник Едуард Багіров у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«У нас не було міністра оборони, який би був патріотом України, крім одного. На мою думку, десь 80% генералів, полковників Генерального штабу України — це мародери, які звикли в мирний час, під час війни грабувати, у тому числі й заробітну плату. Є пан Залужний. Такі прізвища дають мені особисто як громадському діячу якусь упевненість у тому, що ці люди зможуть подолати корупцію Міністерства оборони, неповагу до військових. Є там (у Генеральному штабі, — ред.) звичайно 15−20% офіцерів, які виконують 120% роботи за цих 80%, які нічого не роблять, навіть на роботу не ходять. Завдяки їм у нас щось робиться», — вважає він.

Експерт пропонує звільнити 90% працівників Генштабу та набрати нових людей, які мають досвід і бажання. Але, за його словами, це можна зробити або до війни, або після.

«Війська — це не тільки ті громадяни України, які вмотивовані боронити свою країну, свою сім'ю, це військова логістика, фінансова підтримка, зброя. Генштаб — це механізм, який дозволяє армії здобувати перемогу, якщо в ньому працюють чесні, порядні, патріотичні військові. Не можна нехтувати потребами наших військових. Не можна зменшувати заробітну плату та збільшувати виплати на асфальт, на дорогу», — підкреслив Багіров.

За його словами, достатньо зробити окремий розділ на сайті Міністерства оборони та викласти всю інформацію щодо прав та обов'язків військових під час воєнного стану.

«Наразі цього було би достатньо. Головне — бажання. Але генерали не бажають, щоб лейтенанти, солдати, сержанти знали про свої права», — наголосив він.

Водночас військовослужбовець Валерій «Адам» пропонує кілька варіантів виходу із ситуації.

«Нюансів дуже багато. Я вважаю, це несправедливо. Треба розробити документ, в якому будуть чітко прописані всі права військових, щоб усе було ясно всім. Тому що зараз усе закрито. Не всі військові знають свої права, тому треба створити якусь правозахисну організацію для відстоювання прав військових. Але ж цього ніхто не робить, а так ми нічого не можемо довести, не знаючи своїх прав. І буває іноді немає коли цим займатися. Треба, щоб військові пояснювали свою проблему, а далі цим займалися спеціальні люди», — сказав військовий.

Сьогодні вже ситуація змінюється на краще, зазначив Багіров, і серед громадян, і серед військового керівництва.

«Військові — це не тільки наші захисники, це надія на майбутнє для нас, для наших дітей. І я вважаю, що 2025−26 роки будуть роками судових засідань відносно всіх міністрів, усіх заступників, яких ми будемо притягувати до відповідальності», — додав правозахисник.