Безпека у Чорноморському регіоні: чи захистять США Україну

США та НАТО не дозволять росії монополізувати собі Чорноморський басейн.

Безпека у Чорноморському регіоні: чи захистять США Україну
Безпека у Чорноморському регіоні: чи захистять США Україну

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Олексій Якубін.

«Фактор Чорноморської безпеки багато в чому залежить від того, що низка країн НАТО знаходиться на побережжі Чорного моря. Наприклад, Болгарія, Румунія, Туреччина. Другий момент полягає в тому, що рф постійно намагається мілітаризувати Чорне море. Тобто на фоні окупації Криму та російсько- української війни, Чорноморський басейн став дуже високо мілітаризованим. Саме тому у США та НАТО є розуміння, що це нова зона, яка потребує додаткової уваги. Адже приклад тому — збиття військовими рф американського безпілотника в водах Чорного моря», — каже експерт.

Якщо говорити про гарантування безпеки, то скоріше за все США хочуть окреслити низку правил для того, щоб захиститися від рф, яка анексувала Крим.

" США та НАТО не дозволять росії монополізувати собі Чорноморський басейн. Хоча у рф є бажання контролювати всі ключові Чорноморські порти, як мінімум українські. Тому законопроєкт щодо безпеки у Чорноморському регіоні, який внесли в до Сенату США є натяком росії про те, що якщо будуть відбуватися консультації та перемовини з рф, то Захід вже буде виходитии з цієї позиції. Тобто що Захід розглядає Чорноморський басейн саме з таких позицій і рф вже не може говорити, що це зона їх впливу та інтересів. США показують, що це не просто регіональне питання, це питання, яке буде вважатися одним з пріоритетів Вашингтону. Тому якщо говорити про Україну, то звісно, що ми будемо вбудовані в цю нову безпекову стратегію по Чорному морю", — зазначає О. Якубін.

Проте він підкреслив, що не варто забувати, що Україна поки не є членом НАТО.

«Тому не виключаю, що можуть бути моменти пов’язані з тим, що США нам будуть надавати матеріальну, технічну та військову допомогу для того, щоб сприяти нашій безпеці в Чорноморському басейні. До цього ще варто додати розблокування портів і налагодження безпекового сухододства в Чорноморському регіоні, бо для України це дуже важливо», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Двопартійна група сенаторів США — від Республіканської та Демократичної партій — внесла проєкт закону щодо безпеки у Чорноморському регіоні 2023 року.