Всім, хто зазіхає на діяльність профспілок, треба дати по рукам — експерт

Він дивується, чому профспілки досі не ініціювали нової генеральної угоди саме в умовах воєнного часу. Адже у людей багато соціально — трудових проблем.

Сергій Кондрюк
Сергій Кондрюк

Про це під час ефіру на i-ua.tv розповів фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«У мене не вистачає аргументів пояснити, чому профспілки на сьогоднішній день залишаються осторонь проблем, як заборгована заробітна плата та прожитковий мінімум. Немає жодних серйозних ініціатив з боку профспілок. Зараз їх час головувати, але вони не використовують це право. Можна сказати, що винна нардеп Третьякова з її законопроєктом чи голова уряду Шмигаль, але ж профспілки не демонструють свою доцільність та сенс існування», — каже експерт.

Він зазначив, що всім, хто зазіхається на діяльність профспілок, які визначені Конституцією, як правомірні, треба дати по рукам.

«Маю на увазі представників влади та певних чиновників в різних офісах, які не виконують закони. Але, якщо профспілки не почнуть доводити доцільність свого існування та перестануть бути задіяними в чисельних скандалах, пов’язаних з арештами, хабарництвом, вони залишаться без людей, які б мали справжню правозахисну організацію. Будь- яка монополізація призводить до негативних наслідків. А монопритер в Раді в умовах війни показав свою повну профнепридатність. Так само, як і профспілки. Так сталося, що в профспілковому русі є монополіст — Федерація профспілок України. Вона не дає розвитку іншим профспілкам, але і сама нічого позитивного не зробила за останні роки», — резюмує експерт.