Угорщина може розвивати українофобію в середині країни — експерт

Після того, як Україна звинуватила Угорщину у фінансуванні рф, Будапешт використовує це, як привід для зменшення фінансування підтримки українських біженців.

Віктор Орбан та Петер Сійярто
Віктор Орбан та Петер Сійярто

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Угорщина таким чином може знайти привід для зменшення фінансування підтримки українських біженців. Можливо навіть розвивати українофобію в середині самої країни. Це вигідно Орбану для збереження власної влади та підтримки своєї популярності. Він часто вдається до ксенофобії і до інших неприпустимих технологій для того, щоб тримати високий рівень підтримки серед власних прихильників. При цьому час вмовлять Угорщину минув. Очевидно, що після того, як очільник МЗС Угорщини літає до москви, продовжує розказувати про стратегічність постачання нафти та газу рф до Угорщини. Вона продовжує робити вигляд, що немає військового конфлікту, зрозуміло, що Будапешт продовжує вести свою деструктивну антиєвропейську політику», — каже І. Чаленко.

Він підкреслив, що Угорщина планує вводити цифровий контроль над українським зерном, що йде через її кордони до ринків центральної Європи.

«Ситуація продовжує загострюватися. Днями США ввели санкції проти угорського банку, який нібито був зав’язаний на кооперації з рф. Завдяки цьому банку росія могла частково обходити певні санкції та опосередковано фінансувати агресію рф проти України», — каже експерт.

Він не виключає, що Будапешт може піти шляхом Сербії, яка усвідомила помилки та внесла корективи до власної зовнішньо- політичної діяльності.

Або ж Угорщина опиниться в ізоляції до моменту зміни уряду Орбана.

«Ми бачимо в Угорщині посилення автократії. Бо на теренах ЄС немає більше країн з таким низьким рівнем демократії. Тому ця тема матиме продовження», — експерт.

Нагадаємо, що Україна звинувачує Угорщину у фінансуванні воєнних злочинів росії в Україні енергетичними угодами. Про це сказав радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко.

За його словами, російський експорт коштує життя українцям, а низка нових угод між Угорщиною та росією лише продовжать війну в Україні. Посадовець закликав Брюссель заблокувати угоди.