Русь була одна, а її столицею був Київ, — Коваленко

Так, як Румунія не може претендувати на спадок Римської імперії, як Франція не може претендувати на спадок імперії Карла Великого, так і Москва не може претендувати на спадок Русі.

Сергій Коваленко в програмі "Суспільні діалоги"
Сергій Коваленко в програмі "Суспільні діалоги"

Про це заявив незалежний дослідник української історії та автор багатьох наукових праць і книг Сергій Коваленко в програмі «Суспільні діалоги» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Проблема Русі щодо України — це взагалі проблема не наукова. Проблема Речі Посполитої в контексті козацької революції 1648 року зовсім неправильно акцентована на Переяславській Раді 1654 року. Проблема Української народної республіки взагалі не акцентується, хоча треба було б, бо в проблемі УНР криються витоки нашої зовсім новітньої державності. Не зрозумівши проблему УНР, чому вона виникла, чому вона плавно перетворилася в УРСУ у складі СРСР, ми не зрозуміємо того, в яких реаліях живемо сьогодні», — пояснив він.

Історик зазначив, що Русь на початку була кочовою імперією, «квазідержавним утворенням річкових кочових торговців», які освоювали торговельні шляхи.

«Русь перетворилася на осілу державу, яка базувалася на збиранні податків, на законодавчих речах, лише в часи Ярослава Мудрого. Тобто це була така собі торговельна корпорація, яка називалася Русь. І та Русь, яка виникла як осіла держава, була в Україні. Вона спиралася на те слов'янське населення, яке жило на цій території. Перша слов'янська колонізація пішла з Балтії. І це були слов'яни-землероби. Їх для того й переселяли вікінги, щоб забезпечити собі в тих краях продовольчу базу, бо ті місцеві жителі землеробством не займалися. І коли Київська адміністрація почала опановувати ці регіони, вона спиралася саме на цих людей, бо мова богослужіння була слов'янською, а ті слов'яни її розуміли, хоча вона й трохи відрізнялася. Русь була одна, а її столицею був Київ», — підсумував Коваленко.