У Польщі ніхто не знає, звідки взялося поняття технічного зерна, — польський журналіст

У Польщі насправді ніхто не знає, звідки взялося те саме поняття технічного зерна.

Віктор Шишкін, Володимир Тетерук і Марек Сієрант у програмі "Точка зору"
Віктор Шишкін, Володимир Тетерук і Марек Сієрант у програмі "Точка зору"

Про це заявив польський журналіст Марек Сієрант у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

«Польська влада, думаю, не буде мати сенсу на загальному європейському спільному ринку, тому що навіть якщо заборона буде в Польщі, можна ввести до Німеччини, а з Німеччини вже можна вести в Польщу чи будь-яку іншу частину Європейського Союзу. І думаю, що Євросоюз на це не дав зеленого світла, тому що це підрізає спільну політику Євросоюзу, а також сенс його існування як спільного ринку», — пояснив він.

Натомість медійник зазначив дві причини, чому уряд Польщі ухвалив рішення тимчасово заборонити імпорт зерна та низки інших продовольчих товарів з України.

«Одна — це те, що польські аграрії точно не можуть продати за хороші ціни свої продукти. А друга — це та, яку не висвітлюють нам. Ми мусимо розуміти, що в Польщі йдуть парламентські вибори на осінь. Половина з того — це загравання до свого електорату, який правляча партія має, особливо до того сільського електорату, який в більшості голосує за сьогоднішню правлячу партію. Міста голосують за опозицію. І більш того, тут ще є один момент — у Польщі є великий конфлікт між Євросоюзом і польською владою саме щодо судової системи», — сказав Сієрант.

Марек Сієрант
Марек Сієрант

Ще один гість програми — суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін — розповів про виникнення конфлікту стосовно класифікації зерна.

«Є сильні сорти, є м'які сорти. Це один класифікатор. Є класифікатор — фуражне зерно (для тваринного корму), а є зерно, яке йде на вироблення продуктів, які ми споживаємо. На фоні всього з'являється невідомий, раніше не затверджений термін „технічне зерно“. (…) Через документи зазначається нібито нормальне зерно, а там воно виходить технічне. Проходить воно як технічне, а продають його як нормальне зерно. Тоді постає питання — є подвійна бухгалтерія, є різні накладні при перетинанні кордону? (…) У цьому випадку для мене, як для юриста, випливають міжкорупційні зв'язки. Тобто зв'язки тих, хто хоче нажитися як з українського боку, так і з польського боку. І вони увійшли в такий міждержавний пул злочинців», — підкреслив він.

За його словами, якщо Польща фактично є адвокатом України у війні проти росії, то все виходить на інший рівень.

«Це протидержавна дія, вона руйнує фронт України, Польщі, Балтії й інших країн проти агресора, який напав. Тобто ці речі ми повинні в такому серйозному комплексі розглядати», — додав юрист.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Марек Сієрант розповів, що колишній аграрний міністр Польщі Ковальчик у свій час на кордоні відкрив «ворота так званого технічного зерна».

«Технічне зерно, як він розуміє, — це таке зерно, з якого виробляють біодизель (біопальне), клей, опалювальний горошок (брикет), може бути як підстилка під нормальне зерно. Воно заїжджає до Польщі як технічне зерно», — додав він.

За його словами, у звичайному вжитку в Польщі є таке поняття «технічне зерно», однак юридично його немає.

«Зерно заїжджає як технічне, а потім дивним збігом обставин воно перетворюється на нормальне харчове зерно. Але те, що роблять схеми і наші, і ваші, і більш того, кооперують між собою прекрасно, — це для мене настільки обридливо, що це перекреслює все, що польське суспільство зробило для України», — підсумував він.